Bjorn at German TV Show
"Klinga mina klockor"
Bjorn, Maite Kelly and Roland Kaiser at "Das Adventsfest der 100.000 Lichter 2019" on German TV.
Date: Nov 30th, 2019
sábado, 30 de noviembre de 2019
jueves, 28 de noviembre de 2019
Björn Ulvaeus wants to transform Djurgården
å vill Björn Ulvaeus omvandla Djurgården

Mångsysslaren Björn Ulvaeus kan lägga ännu en titel till sin digra meritlista: cirkusdirektör. Efter mer än 50 år i rampljuset har han inga planer på att dra sig tillbaka. Nu väntar premiären av i Stockholm nästa sommar och i Las Vegas nästa höst.
Barnboksfiguren Pippi Långstrump och Björn Ulvaeus är födda samma år, 1945, och fyller således 75 år nästa år. Båda verkar lika slitstarka. Astrid Lindgrens barnbok når ständigt nya generationer av läsare och Abbas revival har vid det här laget pågått i närmare 30 år.
Vem hade kunnat tro det? Inte Björn Ulvaeus i alla fall.
En kort tid efter Abba upphörde som grupp 1982 sålde han rättigheterna till sin andel av Abbas låtskatt till ett holländskt företag.
”1980-talet var lågvattenmärket för Abba. Jag sålde upphovsrättigheterna för att jag trodde att det inte skulle bli något mer, att det var över. Om någon ville köpa dem, så visst.”
”Men efter att Abba Gold kommit ut och det började bli en renässans för Abba fick jag möjlighet att köpa tillbaka rättigheterna.”
FAKTA
BJÖRN ULVAEUS
Ålder: 74 år.
Bor: I villa på en egen ö i Djursholm.
Familj: Gift med Lena. Fyra barn varav två med förra hustrun Agnetha Fältskog. Åtta barnbarn.
Karriär som musiker: Hootenanny Singers, en kvartett från hemstaden Västervik. Folkmusikgruppen var under 1960-talet en av Sveriges populäraste. Träffade Benny Andersson första gången 1966 och bildade senare tillsammans med honom Abba (verksamma 1972-1982) med Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad. Samarbetet med Benny Andersson fortsätter och har bland annat resulterat i musikalerna Chess, Kristina från Duvemåla och Mamma Mia!.
Förmögenhet: 1,5 miljarder kronor, enligt Veckans Affärers lista "Alla Sveriges 206 miljardärer", där han ligger på plats 163.
Låtskrivarpartnern Benny Andersson, som hela tiden ägt sin andel av Abbas låtskatt, ligger på plats 150 med 1,7 miljarder kronor.
Affärskompanjonen Conni Jonsson, huvudägare till Pop House, uppges vara god för 4,8 miljarder kronor och är högst placerad av de tre på plats 61.
VISA MER
Då hade det hunnit bli 2000-tal och det pånyttfödda intresset för Abbas musik hade hållit i sig ett bra tag. Det påverkade förstås priset på de sånger som Björn Ulvaeus skrivit tillsammans med Benny Andersson och, i vissa fall, gruppens manager Stikkan Anderson.
”Ja, då var det dyrare, men det var det värt”, säger Björn Ulvaeus.
Det började alltså med samlingsalbumet Abba Gold, utgivet 1992, som sålts i cirka 30 miljoner exemplar. Det följdes året därpå av More Abba Gold – och mer royaltyintäkter. Därefter kom musikalen Mamma Mia!, filmerna baserade på musikalen och krogshowen Mamma Mia! The Party. Och så rullar det på. Efter fyra år på Tyrol i Stockholm flyttar Mamma Mia! The Party i augusti nästa år till Rondo i Göteborg. Föreställningen har redan exporterats till London, där den spelas på O2, och nästa höst är det meningen att den ska öppna i Las Vegas, på Planet Hollywood.
45 år efter sången Mamma Mia! släpptes är intäkterna från Abbas sångkatalog det som tydligast ger utslag i räkenskaperna. Björn Ulvaeus återköpta andel ägs av Kopparnäset Immaterialrättigheter AB, där omsättningen fram till nyligen låg stabilt mellan 40 och 45 miljoner kronor per år. Men så plötsligt, från ett år till ett annat, fördubblades intäkterna till 88 Mkr 2018. Förklaringen går att utläsa på en rad i årsredovisningen där det står: ”Bolaget har erhållit intäkter från filmen Mamma Mia! Here We Go Again som hade premiär i juli 2018”. Omsättningen i Benny Andersson Produktion AB ökade på samma sätt.
Genom Kopparnäset Immaterialrättigheter är Björn Ulvaeus också majoritetsägare (51 procent) till Mamma Mia! The Party.
Moderbolaget i hans företagsgrupp heter Kopparnäset AB och är döpt efter ett sommarnöje som familjen tidigare hade. Genom det familjeägda Kopparnäset är Björn Ulvaeus delägare i Pop House på Djurgården, hotellet där Abba the Museum ligger, som på kort tid utvecklats till en koncern med verksamheter på båda sidor om Djurgårdsvägen.
Men Björn Ulvaeus äger endast en femtedel av Pop House-koncernen, 21 procent noga räknat. Huvudägare är kompanjonen Conni Jonsson, känd från det börsnoterade riskkapitalbolaget EQT, som ökat sitt ägande till 76 procent av aktierna. De resterande 3 procenten ägs av skivbolaget Universal, som ger ut Abbas musik, och vars tidigare vd Per Sundin är nytillträdd vd på Pop House.
Samarbetar med Cirkus Cirkör
Det som började som Abba the Museum 2013, då helägt av Björn Ulvaeus, har alltså vuxit till att omfatta två anrika etablissemang på den mest besökta delen av Djurgården. Både Cirkus och det nyförvärvade hotellet Hasselbacken har anor från 1800-talet. Den nuvarande byggnaden med 113 hotellrum invigdes 1925 sedan den tidigare huvudbyggnaden på samma plats brunnit ned.
Cirkus alldeles intill är från 1892 och byggdes just för cirkussällskap, även om musikföreställningar tidigt blev en del av utbudet.
”Det ska bli kul att göra cirkus där inne igen. Pippi på Cirkus är ett samarbete med Cirkus Cirkör, så det blir på riktigt med manege och allting, men inga djur naturligtvis”, säger Björn Ulvaeus.
Pippi på Cirkus blir Pop House Creative Productions första egna scenproduktion. Föreställningen sätts upp i samarbete med Astrid Lindgren AB. Handlingen är ny, mycket av musiken likaså, komponerad av radarparet Benny Andersson och Björn Ulvaeus.
”En del är nyskrivet, annat är sådant som finns instrumentalt med BAO, Benny Andersson Orkester, men som nu får texter. Han har faktiskt en låt som heter Cirkus finemang. Den kommer att vara med, men under ett annat namn”, säger textförfattaren Björn Ulvaeus.
"Nu ska vi hitta en Pippi"
Pippi på Cirkus blir en familjeföreställning och även om historien är ny finns de bekanta figurerna från böckerna och filmerna med: Tommy och Annika, Kling och Klang, Prussiluskan och alla de andra.
”Cirkusartister har vi, nu ska vi hitta en Pippi”, säger Björn Ulvaeus.
”Det spelas aldrig något på Cirkus under sommaren, så vi öppnar strax efter midsommar och kör till sista augusti. Blir det succé kör vi nästa år igen och året därpå, då blir det en återkommande sommarföreställning.”
Cirkus drivs som en musikal- och konsertscen, för närvarande med Häxorna i Eastwick på programmet. Bland kända föreställningar som spelats tidigare märks förstås Benny Anderssons och Björn Ulvaeus musikal Kristina från Duvemåla.
Under många år använde SVT Cirkus för tv-produktioner och Björn Ulvaeus har själv uppträtt där som artist.
”Det var med Hootenanny Singers i Nygammalt med Bosse Larsson. Vi var med i ett annat program också som sändes från Cirkus, med Karin Falck som producent tror jag”, minns Björn Ulvaeus.
Det var med folkmusikgruppen Hootenanny Singers som allt började i Västervik på 1960-talet. Björn Ulvaeus är född i Göteborg, men växte upp i Västervik. Där äger han Slottsholmen, en omstridd nybyggd fastighet med hotell, restaurang och exklusiva bostadsrättslägenheter, beläget alldeles intill den gamla slottsruinen där den årliga visfestivalen hållits sedan 1966.
Di Weekends recension av hotellet tidigare i år avslutades med konstaterandet:
”Han (Björn Ulvaeus) blev vissångare och kompositör, nådde världsberömmelse genom Abba, men är vid 74 års ålder i första hand affärsman. Det är det omtvistade Slottsholmen ett kvitto på.”
Det är en beskrivning som Björn Ulvaeus värjer sig emot.
”Nej, jag är inte huvudsakligen affärsman, absolut inte. Jag är fortfarande inriktad på innehåll, som Mamma Mia!, filmerna, Mamma Mia! The Party och alla saker som vi ska göra här på Djurgården. Det är det jag tycker är roligast.”
”Men”, tillägger han. ”Det finns ingen i nöjesbranschen som inte måste vara entreprenör numera.”
Entreprenör är en titel som ligger i tiden, det är ett ord som i högre utsträckning än det mer passiva affärsman signalerar initiativkraft och uppfinningsrikedom. Fast man kan också uttrycka det som kompositören Irving Berlin gjorde redan under 1950-talet i sin klassiska melodi There’s No Business Like Show Business från musikalfilmen med samma namn.
När Abba upplöstes började gruppens manager och medkompositör till många av Abbas största hits, Stikkan Anderson, att alltmer ägna sig åt affärer. 1980-talet var börsklipparnas tidevarv och en biografi om honom fick den träffande undertiteln Den börsnoterade refrängsångaren.
”Han gjorde för mycket affärer och vi tyckte inte om det. Vi var inte intresserade av det, vi var fullständigt fokuserade på musiken”, säger Björn Ulvaeus.
Vill utveckla Allmänna Gränd
I dag är han själv näst största aktieägare i det noterade fastighetsbolaget Alm Equity genom en aktiepost (12,3 procent) med ett marknadsvärde på cirka 325 Mkr. Alm Equity äger 30 procent av Slottsholmen och Björn Ulvaeus är majoritetsägare med 70 procent. Dottern Anna Ulvaeus är vd.
Hotellet i Västervik ligger alltså vid sidan av de båda hotellen på Djurgården, Pop House med 49 rum och det större Hasselbacken, som köptes av Scandic i vintras.
”Slottsholmen är mitt eget projekt från början. Alm Equity är fastighetsutvecklare så de ska ut ur projektet på sikt och då blir jag ensam ägare”, säger Björn Ulvaeus och slår upp sin bärbara dator för att visa hur verksamheten snart kommer att expandera med en flytande hotelldel med 33 rum i två plan. Än så länge består hotelldelen bara av elva lägenheter som hyrs ut som sviter.
Hotell: Mamma mia, vilket läge mitt i visans stad
På Djurgården är Björn Ulvaeus vision att Allmänna Gränd, som går från Djurgårdsfärjan förbi Gröna Lunds huvudentré upp mot Hasselbacken, ska bli en nöjesgata. Gröna Lund vill expandera på parkeringen mitt emot nöjesfältet och det finns planer på att flytta Abba-museets huvudentré till Allmänna Gränd.
”Följer man gränden upp ser man Hasselbacken, men man ser knappast den lilla portal i trä som faktiskt är entré. Vi tänker göra så att det blir ett stråk rätt igenom här. Hasselbacken var ju en gång i tiden en riktigt, riktigt fin festmiljö”, säger Björn Ulvaeus och pekar på några skisser.
Planen är att återskapa en stor, pampig, upplyst portal som fanns tidigare. Ritningarna är bevarade och portalen är dokumenterad på bild från 1940-talet.
”Vi vill på alla sätt återuppliva Hasselbackens glansdagar. Vi har påbörjat en detaljplan där man skulle kunna bygga ut hotellet och bygga till någon annan attraktion.”
Moriska paviljongen, som låg nedanför Hasselbackens huvudbyggnad, är borta sedan länge. Den så kallade Gubbhyllan överlevde den stora branden på 1920-talet men flyttades under 1960-talet till Skansen, där den står strax innanför huvudentrén.
”Den här platsen har blivit så anonym. Det är nästan aldrig någon som går upp hit. Det är jättekonstigt, det är en så fantastisk plats”, säger Björn Ulvaeus.
Omsätter 330 miljoner kronor
Bellmanstatyn från 1872 finns i alla fall kvar. Nedanför den skymtar Allmänna Gränd som ligger öde, men så är det också en regnig och gråmulen förmiddag i november. Sommarmånaderna är trots allt högsäsong här på Djurgården.
”Vi satte rekord i juli på Abba-museet med 63 000 besökare”, säger Björn Ulvaeus.
”Mer än så klarar vi inte att ta in, ytan är ju begränsad. Vi har nått taket där och hade hoppats att vi skulle få bygga ut i hörnfastigheten, men det kommer inte att ske.”
Räknat på helår har Abba-museet cirka 350 000 besökare.
Pop House-koncernen med museet, Pop House Hotel, Hasselbacken och Cirkus beräknas nästa år omsätta 330 miljoner kronor.
Den fastighet som Björn Ulvaeus nämner, och som man hade hoppats kunna expandera i, ligger i hörnet av Djurgårdsvägen och Allmänna Gränd. Det är en historisk byggnad från 1800-talet. Pop House har köpt fastigheten, som tidigare rymde restaurang Linden, men planerna på att bygga om den gamla byggnaden och på så sätt utöka hotellet och expandera Abba-museet möttes av kraftiga protester.
Bygget på Slottsholmen i Västervik mötte också motstånd. Även där låg en gammal restaurang på platsen, men den revs för att ge plats åt Björn Ulvaeus nya hotell och restaurang.
Är det lättare att få bygglov och andra tillstånd om man är kändis?
”Aldrig! Jag tycker snarare att det är tvärtom. Om tjänstemännen är noggranna att hålla sig till reglerna i vanliga fall, så är de extra noga när det gäller någon som är känd. Svenska tjänstemän tillhör de minst korrupta i hela världen, det finns ingen korruption vad jag vet i alla fall, och det ska vi vara glada för. Jag ser det som ett sundhetstecken.”
Drog sig ur brasilianskt hotellprojekt
Ett annat kontroversiellt projekt är ett hotellbygge i Brasilien. Lokalbefolkningens protester uppmärksammades nyligen i ett stort reportage i DN under rubriken ”Svenska kändisar mitt i striden om stranden”. I ingressen nämndes artisten Tomas Ledins och Björn Ulvaeus namn.
Till Di Weekend säger han:
”Det drog jag mig ur för ett och ett halvt år sedan av den enkla anledningen att jag och min fru tänkte att vi ändå aldrig kommer att resa dit.”
Det innebär, enligt DN, att Björn Ulvaeus sålt sin villa till Sandro Catenacci, ägare av Nobiskoncernen med bland annat Operakällaren. Men Björn Ulvaeus kvarstår som långivare och passiv investerare i bolaget Svea, som exploaterar området.
Vid sidan av hotell, musikföreställningar och andra projekt i nöjesbranschen är Björn Ulvaeus framåtblickande med digitala investeringar. Ett sådant projekt är det digitala centret Space, som ska öppna i botten av en av Hötorgsskraporna 2021 med studior och över 500 speldatorer. Pop House ägarandel i Space uppgår till 80 procent.
Ett annat digitalt projekt är Sessions, en app där data om alla medverkande i ett musikskapande samlas, så att de erhåller korrekt ersättning för sitt arbete från Stim och andra rättighetsorganisationer. Det är också information som ska bli tillgänglig för lyssnare är det tänkt.
”Informationen följer med till Spotify och andra strömmade musiktjänster. Det blir som i förr i tiden när man öppnade ett dubbelalbum och det fanns ett häfte med massor att läsa. Du klickar bara så får du till exempel veta vem som spelar bas på en viss låt. Därifrån går det att klicka sig vidare för att få veta vilka andra inspelningar den basisten medverkar på. Det kommer att gå att grotta ned sig hur mycket som helst”, säger Björn Ulvaeus.
Ångrar inte nedlagt Abba
Abbas sista turné avslutades i Tokyo i mars 1980. Rolling Stones, med medlemmar som också är 1940-talister, håller fortfarande på. Har Björn Ulvaeus aldrig ångrat att Abba inte fortsatte?
”Nej, det jag gör i dag är mycket intressantare, mer stimulerande och kreativt än att stå och spela samma låtar varje kväll”, säger han.
»Mamma Mia« bakom kamerorna Men ni hade ju kunnat skriva nya?
”Ja, men folk vill höra de gamla. Stones spelar bara gamla låtar, det kan jag lova. Nej, jag ångrar mig inte för ett ögonblick, faktiskt.”
Man kan anta att Abba till skillnad mot Rolling Stones har en återväxt av betydligt yngre lyssnare.
”Det där har kommit via Mamma Mia! naturligtvis”, säger Björn Ulvaeus och berättar en anekdot om hur det är att åldras med yngre fans.
”Jag var på en flygplats någonstans och där gick det förbi en familj. Då knuffade pappan på flickan i familjen, som kanske var 12 år, och sa: ’vet du vem det där är?’. ’Nej’, svarade hon. Då hörde jag honom säga: ’Det är han i Abba’. Då vände sig flickan om igen, tittade på mig och sa eftertryckligt: ’Näe!’.
Såg du inte likadan ut som på bilder med Abba?
”Nej, jag gjorde ju inte det, haha…”
Till Pippi på Cirkus får Björn Ulvaeus prova på något nytt, att skriva sångtexter för barn.
”Det är väldigt roligt och utmanande. Man måste hela tiden tänka, kan jag använda det här ordet? På så sätt är det ju begränsande naturligtvis, men jag har åtta barnbarn så jag vet hur man pratar med barn.”
”De tycker att morfar är rolig, så det känns fint. När vi brukade åka till Skansen hittade jag varje gång på en ny text till en gammal melodi, Folk och rövare i Kamomilla stad. Det skrattade de jättemycket åt. Jag kommer att testa de nya texterna på barnbarnen.”
Björn Ulvaeus drog sig tidigt tillbaka som popartist, men har som sagt inga planer på att pensionera sig som nöjesentreprenör.
”Det är så stimulerande. Jag är så tacksam att jag fortfarande har nyfikenheten i behåll, den som många äldre förlorar. Jag vaknar varje morgon och känner att i dag ska jag göra det här och det här. Det är fruktansvärt roligt att strax ha ett möte om Pippi. Det är kreativt. Jag var i London häromdagen och då handlade det om avatarerna. Det är också fruktansvärt roligt.”
Avatarerna är ett slags digitala kopior som ska föreställa Abba som gruppens medlemmar såg ut under storhetstiden för 40 år sedan. På så sätt kan Sveriges största popgrupp genom tiderna leva vidare i en digital version av dem själva, till och med med en nyskriven låt, I Still Have Faith In You. Och Björn Ulvaeus får ännu en premiär att se fram emot.
The show must go on!
GÖRAN JONSSON
goran.jonsson@di.se
-----------------------
►Así es como Björn Ulvaeus quiere transformar Djurgården
El multi-trabajador Björn Ulvaeus puede agregar otro título a su extensa trayectoria: director de circo. Después de más de 50 años en el centro de atención, no tiene planes de retirarse. Ahora el estreno espera en Estocolmo el próximo verano y en Las Vegas el próximo otoño.
El personaje del libro infantil Pippi Långstrump y Björn Ulvaeus nacieron el mismo año, 1945, y por lo tanto cumplen 75 años el año próximo. Ambos parecen igualmente duraderos. El libro infantil de Astrid Lindgren está llegando constantemente a nuevas generaciones de lectores y el renacimiento de Abbas ha estado ocurriendo durante casi 30 años.
¿Quién podría haberlo creído? No Björn Ulvaeus de todos modos.
Poco después de que Abba terminara como grupo en 1982, vendió los derechos de su parte del impuesto sobre las canciones de Abbas a una compañía holandesa.
“La década de 1980 fue la marca de bajo nivel de agua para Abba. Vendí los derechos de autor porque pensé que no sería nada más, que todo había terminado. Si alguien quisiera comprarlos, por supuesto ".
"Pero después de que Abba Gold salió y se convirtió en un renacimiento para Abba, tuve la oportunidad de recomprar los derechos".
HECHOS
BJÖRN ULVAEUS
Edad: 74 años.
Vivir: En villa en isla propia en Djursholm.
Familia: Casada con Lena. Cuatro hijos, incluidos dos con su ex esposa Agnetha Fältskog. Ocho nietos
Carrera como músico: Hootenanny Singers, un cuarteto de la ciudad natal de Västervik. El grupo de música folk fue uno de los más populares de Suecia durante la década de 1960. Conoció a Benny Andersson por primera vez en 1966 y luego formó con él Abba (activo 1972-1982) con Agnetha Fältskog y Anni-Frid Lyngstad. La colaboración con Benny Andersson continúa y ha resultado, entre otras cosas, en los musicales Chess, Kristina de Duvemåla y Mamma Mia!
Riqueza: 1.500 millones de coronas suecas, según la lista de Veckans Affer "Todos los 206 multimillonarios de Suecia", donde ocupa el puesto 163.
El socio de composición Benny Andersson, quien siempre ha tenido su parte del impuesto sobre las canciones de Abbas, está en la posición 150 con 1.700 millones de coronas suecas.
Según los informes, el socio comercial Conni Jonsson, propietario principal de Pop House, es bueno para 4.800 millones de coronas suecas y ocupa el puesto más alto entre los tres en el lugar 61.
Entonces comenzó con el álbum recopilatorio Abba Gold, lanzado en 1992, que se vendió en aproximadamente 30 millones de copias. Le siguió Más Abba Gold el año siguiente, y más ingresos por regalías. Luego vino el musical Mamma Mia !, las películas basadas en el musical y el pub muestran a Mamma Mia! La fiesta Y luego continúa. ¡Después de cuatro años en el Tirol en Estocolmo, Mamma Mia se muda! La fiesta en agosto del año próximo a Rondo en Gotemburgo. El programa ya se ha exportado a Londres, donde se presentará en O2, y el próximo otoño está programado para abrir en Las Vegas, en Planet Hollywood.
¡45 años después de la canción Mamma Mia! publicado, los ingresos del catálogo de canciones de Abbas son los que se muestran más claramente en las cuentas. La acción recomprada de Björn Ulvaeus es propiedad de Kopparnäset Immaterialrettigheter AB, donde las ventas hasta hace poco eran estables entre 40 y 45 millones de coronas suecas por año. Pero de repente, de un año a otro, los ingresos se duplicaron a 88 millones de SEK en 2018. La explicación se puede leer en una línea en el informe anual que dice: “¡La compañía ha recibido ingresos de la película Mamma Mia! Here We Go Again, que se estrenó en julio de 2018 ”. Las ventas en Benny Andersson Produktion AB aumentaron de la misma manera.
A través de la Propiedad Intelectual Kopparnäset, Björn Ulvaeus es también el propietario mayoritario (51 por ciento) de Mamma Mia! La fiesta
La empresa matriz en su grupo empresarial se llama Kopparnäset AB y lleva el nombre de una diversión de verano que la familia tuvo anteriormente. A través de Kopparnäset, de propiedad familiar, Björn Ulvaeus es socio de Pop House en Djurgården, el hotel donde se encuentra Abba the Museum, que en poco tiempo se ha convertido en un grupo con operaciones en ambos lados de Djurgårdsvägen.
Pero Björn Ulvaeus posee solo una quinta parte del Grupo Pop House, un 21 por ciento cuidadosamente. El principal propietario es la compañía Conni Jonsson, conocida por la compañía de capital riesgo EQT, que aumentó su propiedad al 76 por ciento de las acciones. El 3 por ciento restante es propiedad del sello discográfico Universal, que publica música de Abbas, y cuyo ex CEO, Per Sundin, es el nuevo CEO de Pop House.
Colabora con Cirkus Cirkör
Lo que comenzó como Abba the Museum en 2013, entonces propiedad exclusiva de Björn Ulvaeus, ha crecido hasta incluir dos establecimientos diferentes en la parte más visitada de Djurgården. Tanto el circo como el hotel recientemente adquirido Hasselbacken datan del siglo XIX. El edificio actual con 113 habitaciones de hotel fue inaugurado en 1925 después de que el antiguo edificio principal en el mismo sitio se incendiara.
El circo justo al lado es de 1892 y fue construido solo para fiestas de circo, aunque las primeras actuaciones musicales se convirtieron en parte de la oferta.
“Será divertido volver a hacer el circo allí. Pippi en Cirkus es una colaboración con Cirkus Cirkör, por lo que será real con la escuela de equitación y todo, pero no con animales, por supuesto ”, dice Björn Ulvaeus.
Pippi en Circus será la primera producción propia de Pop House Creative Productions. El espectáculo está configurado en colaboración con Astrid Lindgren AB. La acción es nueva, gran parte de la música también, compuesta por la pareja de radar Benny Andersson y Björn Ulvaeus.
“Algunos se escribieron recientemente, otros son aquellos que son instrumentales con BAO, la Orquesta Benny Andersson, pero que ahora reciben textos. En realidad tiene una canción llamada Circus Finemang. Se incluirá, pero con un nombre diferente ", dice el redactor Björn Ulvaeus.
"Ahora encontraremos un Pippi"
Pippi en el Circo se convierte en un espectáculo familiar y aunque la historia es nueva, hay personajes familiares de los libros y películas con: Tommy y Annika, Kling y Klang, Prussiluskan y todos los demás.
"Tenemos artistas de circo, ahora encontraremos un Pippi", dice Björn Ulvaeus.
“Nunca se toca nada en Circus durante el verano, por lo que abrimos poco después del verano y conducimos hasta agosto pasado. Si se convierte en un éxito, volveremos a correr el próximo año y al año siguiente, entonces será una actuación recurrente en el verano ”.
El circo se ejecuta como una escena musical y de concierto, actualmente con las Brujas de Eastwick en el programa. Por supuesto, las actuaciones conocidas que se han jugado antes son, por supuesto, el musical de Benina Andersson y Björn Ulvaeus, Kristina de Duvemåla.
Durante muchos años, SVT usó el Circo para producciones televisivas y el propio Björn Ulvaeus ha actuado allí como artista.
“Fue con Hootenanny Singers en New Old con Bosse Larsson. También formamos parte de otro programa que se transmitió desde Circus, con Karin Falck como productora, creo ”, recuerda Björn Ulvaeus.
Fue con el grupo de música folk Hootenanny Singers que todo comenzó en Västervik en la década de 1960. Björn Ulvaeus nació en Gotemburgo, pero creció en Västervik. Allí es dueño de Slottsholmen, una controvertida propiedad de nueva construcción con hotel, restaurante y condominios exclusivos, ubicada justo al lado de la antigua ruina del castillo donde se celebra el festival anual de espectáculos desde 1966.
La revisión de Di Weekend del hotel a principios de este año concluyó con el hallazgo:
“Él (Björn Ulvaeus) se convirtió en cantante y compositor , alcanzó fama mundial a través de Abba, pero a los 74 años es principalmente un hombre de negocios. Ese es el recibo disputado de Slottsholmen ".
Esta es una descripción que discute Björn Ulvaeus.
“No, no soy principalmente un hombre de negocios, definitivamente no. Todavía estoy centrado en el contenido, como Mamma Mia !, las películas, Mamma Mia! La fiesta y todas las cosas que tenemos que hacer aquí en Djurgården. Eso es lo que más me gusta ".
"Pero", agrega. "No hay nadie en la industria del entretenimiento que no tenga que ser emprendedor hoy en día".
Emprendedor es un título que se encuentra en el tiempo, es una palabra que indica en mayor medida que el empresario más pasivo el poder de la iniciativa y el ingenio. Aunque también se puede expresar lo que el compositor Irving Berlin ya hizo durante la década de 1950 en su clásica canción No Business Like Show Business de la película musical del mismo nombre.
Cuando Abba se disolvió, el gerente y co-compositor del grupo para muchos de los mayores éxitos de Abba, Stikkan Anderson, comenzó a dedicarse cada vez más a los negocios. La década de 1980 fue la era de los cortadores de existencias y una biografía de él recibió el subtítulo apto El cantante de coro enumerado.
“Hizo demasiados negocios y no nos gustó. No nos interesaba, estábamos completamente centrados en la música ”, dice Björn Ulvaeus.
Quiere desarrollar General Gränd
Hoy, él mismo es el segundo mayor accionista de la empresa inmobiliaria cotizada Alm Equity a través de una participación (12,3 por ciento) con un valor de mercado de aproximadamente 325 millones de coronas suecas. Alm Equity posee el 30 por ciento de Slottsholmen y Björn Ulvaeus es propietario mayoritario con el 70 por ciento. La hija Anna Ulvaeus es la directora ejecutiva.
El hotel en Västervik se encuentra al lado de los dos hoteles en Djurgården, Pop House con 49 habitaciones y el Hasselbacken más grande, que fue comprado por Scandic el invierno pasado.
“Slottsholmen es mi propio proyecto desde el principio. Alm Equity es un desarrollador de bienes raíces, por lo que saldrán del proyecto a largo plazo y luego me convertiré en el único propietario ”, dice Björn Ulvaeus y mira su computadora portátil para mostrar cómo el negocio pronto se expandirá con una sección de hotel flotante con 33 habitaciones en dos niveles. Hasta ahora, la sección del hotel consta de solo once apartamentos que se alquilan como suites.
Hotel: Mamma mia, que se encuentra en el centro de la ciudad de Visan.
En Djurgården, la visión de Björn Ulvaeu es que el General Gränd, que va desde el ferry de Djurgårds pasando la entrada principal de Gröna Lund hasta Hasselbacken, será una calle de entretenimiento. Gröna Lund quiere expandirse en el estacionamiento frente al parque de diversiones y hay planes para trasladar la entrada principal del Museo Abba al General Gränd.
“Si sigues el callejón ves Hasselbacken, pero apenas ves el pequeño portal de madera que es en realidad la entrada. Tenemos la intención de hacer un tramo por aquí. El Hasselbacken fue una vez un ambiente de fiesta realmente agradable ”, dice Björn Ulvaeus, señalando algunos bocetos.
El plan es recrear un portal grande, pomposo e iluminado que existía anteriormente. Los dibujos se conservan y el portal está documentado en una imagen de la década de 1940.
“Queremos revivir los días de glamour de Hasselbacken en todos los sentidos. Hemos comenzado un plan detallado en el que podría expandir el hotel y construir otra atracción ".
El Pabellón de los Moros, que estaba ubicado debajo del edificio principal de Hasselbacken, desapareció hace mucho tiempo. El llamado Gubbhyllan sobrevivió al gran incendio en la década de 1920, pero fue trasladado a Skansen en la década de 1960, donde se encuentra justo dentro de la entrada principal.
“Este lugar se ha vuelto tan anónimo. Casi nadie sube aquí. Es realmente extraño, es un lugar tan increíble ", dice Björn Ulvaeus.
Facturación SEK 330 millones
La estatua de Bellman de 1872 todavía existe. Debajo se vislumbra el General Gränd que yace desierto, pero también es una nube lluviosa y gris en la mañana de noviembre. Después de todo, los meses de verano son temporada alta aquí en Djurgården.
"Establecimos un récord en julio en el Museo Abba con 63,000 visitantes", dice Björn Ulvaeus.
“Más que eso, no podemos asimilar, el área es limitada. Hemos llegado al techo allí y esperábamos poder expandirnos a la propiedad de la esquina, pero eso no sucederá ”.
Contando con todo el año, el Museo Abba tiene alrededor de 350,000 visitantes.
Se espera que el Grupo Pop House con el Museo, el Hotel Pop House, Hasselbacken y Cirkus entreguen SEK 330 millones el próximo año.
La propiedad que menciona Björn Ulvaeus, y en la que uno esperaba expandirse, está en la esquina de Djurgårdsvägen y Allmänna Gränd. Es un edificio histórico del siglo XIX. Pop House ha comprado la propiedad, que anteriormente albergaba el restaurante Linden, pero planea reconstruir el antiguo edificio y así expandir el hotel y expandir el Museo Abba se encontraron con fuertes protestas.
El edificio en Slottsholmen en Västervik también encontró resistencia. También había un antiguo restaurante en el sitio, pero fue demolido para acomodar el nuevo hotel y restaurante de Björn Ulvaeu.
¿Es más fácil obtener permisos de construcción y otros permisos si eres una celebridad?
"Nunca! Más bien, creo que es al revés. Si los funcionarios tienen cuidado de adherirse a las reglas en casos ordinarios, entonces tienen mucho cuidado con alguien conocido. Los funcionarios suecos se encuentran entre los menos corruptos del mundo, de todos modos no hay corrupción, lo que sé, y deberíamos estar contentos con eso. Lo veo como un signo de salud ".
Despedido del proyecto hotelero brasileño
Otro proyecto controvertido es un edificio hotelero en Brasil. Las protestas locales se notaron recientemente en un gran informe en DN bajo el título "Celebridades suecas en medio de la batalla por la playa". En el preámbulo, se mencionaron los nombres de los artistas Tomas Ledin y Björn Ulvaeus.
Para Di Weekend, él dice:
"Lo saqué hace un año y medio por la sencilla razón de que mi esposa y yo pensamos que nunca iríamos allí de todos modos".
Esto significa, según DN, que Björn Ulvaeus vendió su villa a Sandro Catenacci, propietario del grupo Nobis con la Bodega Opera, entre otros. Pero Björn Ulvaeus sigue siendo prestamista e inversor pasivo en la empresa Svea, que explota el área.
Junto a hoteles, actuaciones musicales y otros proyectos en la industria del entretenimiento, Björn Ulvaeus está mirando hacia adelante con las inversiones digitales. Uno de estos proyectos es el centro digital Space, que se abrirá en la parte inferior de uno de los raspadores Hötorg 2021 con estudios y más de 500 computadoras de juego. La participación de Pop House en Space asciende al 80 por ciento.
Otro proyecto digital es Sessions, una aplicación donde se recopilan datos sobre todos los involucrados en una creación musical para que reciban una compensación correcta por su trabajo de Stim y otras organizaciones de derechos. También hay información que debe ponerse a disposición de los oyentes a los que está destinada.
“La información viene con Spotify y otros servicios de transmisión de música. Se vuelve como solía ser cuando abría un álbum doble y había un folleto con mucho para leer. Simplemente haces clic y sabes, por ejemplo, quién toca el bajo en una canción en particular. Desde allí, puede hacer clic más para averiguar en qué otras grabaciones participa el bajista. Será posible ceder tanto como sea posible ”, dice Björn Ulvaeus.
No te arrepientas de Abba
La última gira de Abba terminó en Tokio en marzo de 1980. Los Rolling Stones, con miembros que también son talentos de la década de 1940, todavía están en proceso. ¿Björn Ulvaeus nunca se arrepintió de que Abba no continuara?
"No, lo que hago hoy es mucho más interesante, más estimulante y creativo que estar parado y tocar las mismas canciones todas las noches", dice.
"Mami Mia" detrás de las cámaras ¿Pero podrías haber escrito otras nuevas?
“Sí, pero la gente quiere escuchar a los viejos. Stones solo toca viejas canciones, lo prometo. No, no me arrepiento por un momento, en realidad ".
Se puede suponer que, a diferencia de los Rolling Stones, Abba tiene un nuevo crecimiento de oyentes significativamente más jóvenes.
“¡Eso ha llegado a través de Mamma Mia! por supuesto ", dice Björn Ulvaeus, contando una anécdota sobre lo que es envejecer con los fanáticos más jóvenes.
“Estaba en un aeropuerto en algún lugar y allí pasé una familia. Luego, el papá empujó a la niña a la familia, que tal vez tenía 12 años, y dijo: '¿Sabes quién es?' "No", respondió ella. Entonces lo escuché decir: 'Ese es él en Abba'. Entonces la chica se dio la vuelta otra vez, me miró y dijo enfáticamente: "¡No!"
¿No te ves igual que en las fotos con Abba?
"No, no lo hice, jaja ..."
Para Pippi en el Circo, Björn Ulvaeus puede probar algo nuevo, escribir letras de canciones para niños.
“Es muy divertido y desafiante. Tienes que seguir pensando, ¿puedo usar esta palabra? Por supuesto, es limitante, por supuesto, pero tengo ocho nietos, así que sé cómo hablar con los niños ".
“Piensan que el abuelo es divertido, así que se siente bien. Cuando solíamos ir a Skansen, siempre encontraba un nuevo texto para una vieja melodía, Gente y ladrones en la ciudad de Kamomilla. Se rieron mucho de eso. Probaré los nuevos textos sobre los nietos ".
Björn Ulvaeus se retiró temprano como artista pop, pero, como dije, no tiene planes de retirarse como contratista de entretenimiento.
“Es muy estimulante. Estoy tan agradecido de que todavía guardo la curiosidad, la que muchas personas mayores pierden. Me levanto cada mañana y siento que hoy haré esto y esto. Es terriblemente divertido tener una reunión sobre Pippi de inmediato. Es creativo. Estuve en Londres el otro día y luego se trataba de los avatares. También es terriblemente divertido ".
Los avatares son una especie de copia digital que representará a Abba como se veían los miembros del grupo durante el apogeo de hace 40 años. De esta manera, el grupo pop más grande de Suecia de todos los tiempos puede vivir en una versión digital de sí mismos, incluso con una canción recién escrita, I Still Have Faith In You. Y Björn Ulvaeus tiene otro estreno que esperar.
¡El espectáculo debe continuar!
https://weekend.di.se/reportage/sa-vill-bjorn-ulvaeus-omvandla-djurgarden

Mångsysslaren Björn Ulvaeus kan lägga ännu en titel till sin digra meritlista: cirkusdirektör. Efter mer än 50 år i rampljuset har han inga planer på att dra sig tillbaka. Nu väntar premiären av i Stockholm nästa sommar och i Las Vegas nästa höst.
Barnboksfiguren Pippi Långstrump och Björn Ulvaeus är födda samma år, 1945, och fyller således 75 år nästa år. Båda verkar lika slitstarka. Astrid Lindgrens barnbok når ständigt nya generationer av läsare och Abbas revival har vid det här laget pågått i närmare 30 år.
Vem hade kunnat tro det? Inte Björn Ulvaeus i alla fall.
En kort tid efter Abba upphörde som grupp 1982 sålde han rättigheterna till sin andel av Abbas låtskatt till ett holländskt företag.
”1980-talet var lågvattenmärket för Abba. Jag sålde upphovsrättigheterna för att jag trodde att det inte skulle bli något mer, att det var över. Om någon ville köpa dem, så visst.”
”Men efter att Abba Gold kommit ut och det började bli en renässans för Abba fick jag möjlighet att köpa tillbaka rättigheterna.”
FAKTA
BJÖRN ULVAEUS
Ålder: 74 år.
Bor: I villa på en egen ö i Djursholm.
Familj: Gift med Lena. Fyra barn varav två med förra hustrun Agnetha Fältskog. Åtta barnbarn.
Karriär som musiker: Hootenanny Singers, en kvartett från hemstaden Västervik. Folkmusikgruppen var under 1960-talet en av Sveriges populäraste. Träffade Benny Andersson första gången 1966 och bildade senare tillsammans med honom Abba (verksamma 1972-1982) med Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad. Samarbetet med Benny Andersson fortsätter och har bland annat resulterat i musikalerna Chess, Kristina från Duvemåla och Mamma Mia!.
Förmögenhet: 1,5 miljarder kronor, enligt Veckans Affärers lista "Alla Sveriges 206 miljardärer", där han ligger på plats 163.
Låtskrivarpartnern Benny Andersson, som hela tiden ägt sin andel av Abbas låtskatt, ligger på plats 150 med 1,7 miljarder kronor.
Affärskompanjonen Conni Jonsson, huvudägare till Pop House, uppges vara god för 4,8 miljarder kronor och är högst placerad av de tre på plats 61.
VISA MER
Då hade det hunnit bli 2000-tal och det pånyttfödda intresset för Abbas musik hade hållit i sig ett bra tag. Det påverkade förstås priset på de sånger som Björn Ulvaeus skrivit tillsammans med Benny Andersson och, i vissa fall, gruppens manager Stikkan Anderson.
”Ja, då var det dyrare, men det var det värt”, säger Björn Ulvaeus.
Det började alltså med samlingsalbumet Abba Gold, utgivet 1992, som sålts i cirka 30 miljoner exemplar. Det följdes året därpå av More Abba Gold – och mer royaltyintäkter. Därefter kom musikalen Mamma Mia!, filmerna baserade på musikalen och krogshowen Mamma Mia! The Party. Och så rullar det på. Efter fyra år på Tyrol i Stockholm flyttar Mamma Mia! The Party i augusti nästa år till Rondo i Göteborg. Föreställningen har redan exporterats till London, där den spelas på O2, och nästa höst är det meningen att den ska öppna i Las Vegas, på Planet Hollywood.
45 år efter sången Mamma Mia! släpptes är intäkterna från Abbas sångkatalog det som tydligast ger utslag i räkenskaperna. Björn Ulvaeus återköpta andel ägs av Kopparnäset Immaterialrättigheter AB, där omsättningen fram till nyligen låg stabilt mellan 40 och 45 miljoner kronor per år. Men så plötsligt, från ett år till ett annat, fördubblades intäkterna till 88 Mkr 2018. Förklaringen går att utläsa på en rad i årsredovisningen där det står: ”Bolaget har erhållit intäkter från filmen Mamma Mia! Here We Go Again som hade premiär i juli 2018”. Omsättningen i Benny Andersson Produktion AB ökade på samma sätt.
Genom Kopparnäset Immaterialrättigheter är Björn Ulvaeus också majoritetsägare (51 procent) till Mamma Mia! The Party.
Moderbolaget i hans företagsgrupp heter Kopparnäset AB och är döpt efter ett sommarnöje som familjen tidigare hade. Genom det familjeägda Kopparnäset är Björn Ulvaeus delägare i Pop House på Djurgården, hotellet där Abba the Museum ligger, som på kort tid utvecklats till en koncern med verksamheter på båda sidor om Djurgårdsvägen.
Men Björn Ulvaeus äger endast en femtedel av Pop House-koncernen, 21 procent noga räknat. Huvudägare är kompanjonen Conni Jonsson, känd från det börsnoterade riskkapitalbolaget EQT, som ökat sitt ägande till 76 procent av aktierna. De resterande 3 procenten ägs av skivbolaget Universal, som ger ut Abbas musik, och vars tidigare vd Per Sundin är nytillträdd vd på Pop House.
Samarbetar med Cirkus Cirkör
Det som började som Abba the Museum 2013, då helägt av Björn Ulvaeus, har alltså vuxit till att omfatta två anrika etablissemang på den mest besökta delen av Djurgården. Både Cirkus och det nyförvärvade hotellet Hasselbacken har anor från 1800-talet. Den nuvarande byggnaden med 113 hotellrum invigdes 1925 sedan den tidigare huvudbyggnaden på samma plats brunnit ned.
Cirkus alldeles intill är från 1892 och byggdes just för cirkussällskap, även om musikföreställningar tidigt blev en del av utbudet.
”Det ska bli kul att göra cirkus där inne igen. Pippi på Cirkus är ett samarbete med Cirkus Cirkör, så det blir på riktigt med manege och allting, men inga djur naturligtvis”, säger Björn Ulvaeus.
Pippi på Cirkus blir Pop House Creative Productions första egna scenproduktion. Föreställningen sätts upp i samarbete med Astrid Lindgren AB. Handlingen är ny, mycket av musiken likaså, komponerad av radarparet Benny Andersson och Björn Ulvaeus.
”En del är nyskrivet, annat är sådant som finns instrumentalt med BAO, Benny Andersson Orkester, men som nu får texter. Han har faktiskt en låt som heter Cirkus finemang. Den kommer att vara med, men under ett annat namn”, säger textförfattaren Björn Ulvaeus.
"Nu ska vi hitta en Pippi"
Pippi på Cirkus blir en familjeföreställning och även om historien är ny finns de bekanta figurerna från böckerna och filmerna med: Tommy och Annika, Kling och Klang, Prussiluskan och alla de andra.
”Cirkusartister har vi, nu ska vi hitta en Pippi”, säger Björn Ulvaeus.
”Det spelas aldrig något på Cirkus under sommaren, så vi öppnar strax efter midsommar och kör till sista augusti. Blir det succé kör vi nästa år igen och året därpå, då blir det en återkommande sommarföreställning.”
Cirkus drivs som en musikal- och konsertscen, för närvarande med Häxorna i Eastwick på programmet. Bland kända föreställningar som spelats tidigare märks förstås Benny Anderssons och Björn Ulvaeus musikal Kristina från Duvemåla.
Under många år använde SVT Cirkus för tv-produktioner och Björn Ulvaeus har själv uppträtt där som artist.
”Det var med Hootenanny Singers i Nygammalt med Bosse Larsson. Vi var med i ett annat program också som sändes från Cirkus, med Karin Falck som producent tror jag”, minns Björn Ulvaeus.
Det var med folkmusikgruppen Hootenanny Singers som allt började i Västervik på 1960-talet. Björn Ulvaeus är född i Göteborg, men växte upp i Västervik. Där äger han Slottsholmen, en omstridd nybyggd fastighet med hotell, restaurang och exklusiva bostadsrättslägenheter, beläget alldeles intill den gamla slottsruinen där den årliga visfestivalen hållits sedan 1966.
Di Weekends recension av hotellet tidigare i år avslutades med konstaterandet:
”Han (Björn Ulvaeus) blev vissångare och kompositör, nådde världsberömmelse genom Abba, men är vid 74 års ålder i första hand affärsman. Det är det omtvistade Slottsholmen ett kvitto på.”
Det är en beskrivning som Björn Ulvaeus värjer sig emot.
”Nej, jag är inte huvudsakligen affärsman, absolut inte. Jag är fortfarande inriktad på innehåll, som Mamma Mia!, filmerna, Mamma Mia! The Party och alla saker som vi ska göra här på Djurgården. Det är det jag tycker är roligast.”
”Men”, tillägger han. ”Det finns ingen i nöjesbranschen som inte måste vara entreprenör numera.”
Entreprenör är en titel som ligger i tiden, det är ett ord som i högre utsträckning än det mer passiva affärsman signalerar initiativkraft och uppfinningsrikedom. Fast man kan också uttrycka det som kompositören Irving Berlin gjorde redan under 1950-talet i sin klassiska melodi There’s No Business Like Show Business från musikalfilmen med samma namn.
När Abba upplöstes började gruppens manager och medkompositör till många av Abbas största hits, Stikkan Anderson, att alltmer ägna sig åt affärer. 1980-talet var börsklipparnas tidevarv och en biografi om honom fick den träffande undertiteln Den börsnoterade refrängsångaren.
”Han gjorde för mycket affärer och vi tyckte inte om det. Vi var inte intresserade av det, vi var fullständigt fokuserade på musiken”, säger Björn Ulvaeus.
Vill utveckla Allmänna Gränd
I dag är han själv näst största aktieägare i det noterade fastighetsbolaget Alm Equity genom en aktiepost (12,3 procent) med ett marknadsvärde på cirka 325 Mkr. Alm Equity äger 30 procent av Slottsholmen och Björn Ulvaeus är majoritetsägare med 70 procent. Dottern Anna Ulvaeus är vd.
Hotellet i Västervik ligger alltså vid sidan av de båda hotellen på Djurgården, Pop House med 49 rum och det större Hasselbacken, som köptes av Scandic i vintras.
”Slottsholmen är mitt eget projekt från början. Alm Equity är fastighetsutvecklare så de ska ut ur projektet på sikt och då blir jag ensam ägare”, säger Björn Ulvaeus och slår upp sin bärbara dator för att visa hur verksamheten snart kommer att expandera med en flytande hotelldel med 33 rum i två plan. Än så länge består hotelldelen bara av elva lägenheter som hyrs ut som sviter.
Hotell: Mamma mia, vilket läge mitt i visans stad
På Djurgården är Björn Ulvaeus vision att Allmänna Gränd, som går från Djurgårdsfärjan förbi Gröna Lunds huvudentré upp mot Hasselbacken, ska bli en nöjesgata. Gröna Lund vill expandera på parkeringen mitt emot nöjesfältet och det finns planer på att flytta Abba-museets huvudentré till Allmänna Gränd.
”Följer man gränden upp ser man Hasselbacken, men man ser knappast den lilla portal i trä som faktiskt är entré. Vi tänker göra så att det blir ett stråk rätt igenom här. Hasselbacken var ju en gång i tiden en riktigt, riktigt fin festmiljö”, säger Björn Ulvaeus och pekar på några skisser.
Planen är att återskapa en stor, pampig, upplyst portal som fanns tidigare. Ritningarna är bevarade och portalen är dokumenterad på bild från 1940-talet.
”Vi vill på alla sätt återuppliva Hasselbackens glansdagar. Vi har påbörjat en detaljplan där man skulle kunna bygga ut hotellet och bygga till någon annan attraktion.”
Moriska paviljongen, som låg nedanför Hasselbackens huvudbyggnad, är borta sedan länge. Den så kallade Gubbhyllan överlevde den stora branden på 1920-talet men flyttades under 1960-talet till Skansen, där den står strax innanför huvudentrén.
”Den här platsen har blivit så anonym. Det är nästan aldrig någon som går upp hit. Det är jättekonstigt, det är en så fantastisk plats”, säger Björn Ulvaeus.
Omsätter 330 miljoner kronor
Bellmanstatyn från 1872 finns i alla fall kvar. Nedanför den skymtar Allmänna Gränd som ligger öde, men så är det också en regnig och gråmulen förmiddag i november. Sommarmånaderna är trots allt högsäsong här på Djurgården.
”Vi satte rekord i juli på Abba-museet med 63 000 besökare”, säger Björn Ulvaeus.
”Mer än så klarar vi inte att ta in, ytan är ju begränsad. Vi har nått taket där och hade hoppats att vi skulle få bygga ut i hörnfastigheten, men det kommer inte att ske.”
Räknat på helår har Abba-museet cirka 350 000 besökare.
Pop House-koncernen med museet, Pop House Hotel, Hasselbacken och Cirkus beräknas nästa år omsätta 330 miljoner kronor.
Den fastighet som Björn Ulvaeus nämner, och som man hade hoppats kunna expandera i, ligger i hörnet av Djurgårdsvägen och Allmänna Gränd. Det är en historisk byggnad från 1800-talet. Pop House har köpt fastigheten, som tidigare rymde restaurang Linden, men planerna på att bygga om den gamla byggnaden och på så sätt utöka hotellet och expandera Abba-museet möttes av kraftiga protester.
Bygget på Slottsholmen i Västervik mötte också motstånd. Även där låg en gammal restaurang på platsen, men den revs för att ge plats åt Björn Ulvaeus nya hotell och restaurang.
Är det lättare att få bygglov och andra tillstånd om man är kändis?
”Aldrig! Jag tycker snarare att det är tvärtom. Om tjänstemännen är noggranna att hålla sig till reglerna i vanliga fall, så är de extra noga när det gäller någon som är känd. Svenska tjänstemän tillhör de minst korrupta i hela världen, det finns ingen korruption vad jag vet i alla fall, och det ska vi vara glada för. Jag ser det som ett sundhetstecken.”
Drog sig ur brasilianskt hotellprojekt
Ett annat kontroversiellt projekt är ett hotellbygge i Brasilien. Lokalbefolkningens protester uppmärksammades nyligen i ett stort reportage i DN under rubriken ”Svenska kändisar mitt i striden om stranden”. I ingressen nämndes artisten Tomas Ledins och Björn Ulvaeus namn.
Till Di Weekend säger han:
”Det drog jag mig ur för ett och ett halvt år sedan av den enkla anledningen att jag och min fru tänkte att vi ändå aldrig kommer att resa dit.”
Det innebär, enligt DN, att Björn Ulvaeus sålt sin villa till Sandro Catenacci, ägare av Nobiskoncernen med bland annat Operakällaren. Men Björn Ulvaeus kvarstår som långivare och passiv investerare i bolaget Svea, som exploaterar området.
Vid sidan av hotell, musikföreställningar och andra projekt i nöjesbranschen är Björn Ulvaeus framåtblickande med digitala investeringar. Ett sådant projekt är det digitala centret Space, som ska öppna i botten av en av Hötorgsskraporna 2021 med studior och över 500 speldatorer. Pop House ägarandel i Space uppgår till 80 procent.
Ett annat digitalt projekt är Sessions, en app där data om alla medverkande i ett musikskapande samlas, så att de erhåller korrekt ersättning för sitt arbete från Stim och andra rättighetsorganisationer. Det är också information som ska bli tillgänglig för lyssnare är det tänkt.
”Informationen följer med till Spotify och andra strömmade musiktjänster. Det blir som i förr i tiden när man öppnade ett dubbelalbum och det fanns ett häfte med massor att läsa. Du klickar bara så får du till exempel veta vem som spelar bas på en viss låt. Därifrån går det att klicka sig vidare för att få veta vilka andra inspelningar den basisten medverkar på. Det kommer att gå att grotta ned sig hur mycket som helst”, säger Björn Ulvaeus.
Ångrar inte nedlagt Abba
Abbas sista turné avslutades i Tokyo i mars 1980. Rolling Stones, med medlemmar som också är 1940-talister, håller fortfarande på. Har Björn Ulvaeus aldrig ångrat att Abba inte fortsatte?
”Nej, det jag gör i dag är mycket intressantare, mer stimulerande och kreativt än att stå och spela samma låtar varje kväll”, säger han.
»Mamma Mia« bakom kamerorna Men ni hade ju kunnat skriva nya?
”Ja, men folk vill höra de gamla. Stones spelar bara gamla låtar, det kan jag lova. Nej, jag ångrar mig inte för ett ögonblick, faktiskt.”
Man kan anta att Abba till skillnad mot Rolling Stones har en återväxt av betydligt yngre lyssnare.
”Det där har kommit via Mamma Mia! naturligtvis”, säger Björn Ulvaeus och berättar en anekdot om hur det är att åldras med yngre fans.
”Jag var på en flygplats någonstans och där gick det förbi en familj. Då knuffade pappan på flickan i familjen, som kanske var 12 år, och sa: ’vet du vem det där är?’. ’Nej’, svarade hon. Då hörde jag honom säga: ’Det är han i Abba’. Då vände sig flickan om igen, tittade på mig och sa eftertryckligt: ’Näe!’.
Såg du inte likadan ut som på bilder med Abba?
”Nej, jag gjorde ju inte det, haha…”
Till Pippi på Cirkus får Björn Ulvaeus prova på något nytt, att skriva sångtexter för barn.
”Det är väldigt roligt och utmanande. Man måste hela tiden tänka, kan jag använda det här ordet? På så sätt är det ju begränsande naturligtvis, men jag har åtta barnbarn så jag vet hur man pratar med barn.”
”De tycker att morfar är rolig, så det känns fint. När vi brukade åka till Skansen hittade jag varje gång på en ny text till en gammal melodi, Folk och rövare i Kamomilla stad. Det skrattade de jättemycket åt. Jag kommer att testa de nya texterna på barnbarnen.”
Björn Ulvaeus drog sig tidigt tillbaka som popartist, men har som sagt inga planer på att pensionera sig som nöjesentreprenör.
”Det är så stimulerande. Jag är så tacksam att jag fortfarande har nyfikenheten i behåll, den som många äldre förlorar. Jag vaknar varje morgon och känner att i dag ska jag göra det här och det här. Det är fruktansvärt roligt att strax ha ett möte om Pippi. Det är kreativt. Jag var i London häromdagen och då handlade det om avatarerna. Det är också fruktansvärt roligt.”
Avatarerna är ett slags digitala kopior som ska föreställa Abba som gruppens medlemmar såg ut under storhetstiden för 40 år sedan. På så sätt kan Sveriges största popgrupp genom tiderna leva vidare i en digital version av dem själva, till och med med en nyskriven låt, I Still Have Faith In You. Och Björn Ulvaeus får ännu en premiär att se fram emot.
The show must go on!
GÖRAN JONSSON
goran.jonsson@di.se
-----------------------
►Así es como Björn Ulvaeus quiere transformar Djurgården
El multi-trabajador Björn Ulvaeus puede agregar otro título a su extensa trayectoria: director de circo. Después de más de 50 años en el centro de atención, no tiene planes de retirarse. Ahora el estreno espera en Estocolmo el próximo verano y en Las Vegas el próximo otoño.
El personaje del libro infantil Pippi Långstrump y Björn Ulvaeus nacieron el mismo año, 1945, y por lo tanto cumplen 75 años el año próximo. Ambos parecen igualmente duraderos. El libro infantil de Astrid Lindgren está llegando constantemente a nuevas generaciones de lectores y el renacimiento de Abbas ha estado ocurriendo durante casi 30 años.
¿Quién podría haberlo creído? No Björn Ulvaeus de todos modos.
Poco después de que Abba terminara como grupo en 1982, vendió los derechos de su parte del impuesto sobre las canciones de Abbas a una compañía holandesa.
“La década de 1980 fue la marca de bajo nivel de agua para Abba. Vendí los derechos de autor porque pensé que no sería nada más, que todo había terminado. Si alguien quisiera comprarlos, por supuesto ".
"Pero después de que Abba Gold salió y se convirtió en un renacimiento para Abba, tuve la oportunidad de recomprar los derechos".
HECHOS
BJÖRN ULVAEUS
Edad: 74 años.
Vivir: En villa en isla propia en Djursholm.
Familia: Casada con Lena. Cuatro hijos, incluidos dos con su ex esposa Agnetha Fältskog. Ocho nietos
Carrera como músico: Hootenanny Singers, un cuarteto de la ciudad natal de Västervik. El grupo de música folk fue uno de los más populares de Suecia durante la década de 1960. Conoció a Benny Andersson por primera vez en 1966 y luego formó con él Abba (activo 1972-1982) con Agnetha Fältskog y Anni-Frid Lyngstad. La colaboración con Benny Andersson continúa y ha resultado, entre otras cosas, en los musicales Chess, Kristina de Duvemåla y Mamma Mia!
Riqueza: 1.500 millones de coronas suecas, según la lista de Veckans Affer "Todos los 206 multimillonarios de Suecia", donde ocupa el puesto 163.
El socio de composición Benny Andersson, quien siempre ha tenido su parte del impuesto sobre las canciones de Abbas, está en la posición 150 con 1.700 millones de coronas suecas.
Según los informes, el socio comercial Conni Jonsson, propietario principal de Pop House, es bueno para 4.800 millones de coronas suecas y ocupa el puesto más alto entre los tres en el lugar 61.
Entonces comenzó con el álbum recopilatorio Abba Gold, lanzado en 1992, que se vendió en aproximadamente 30 millones de copias. Le siguió Más Abba Gold el año siguiente, y más ingresos por regalías. Luego vino el musical Mamma Mia !, las películas basadas en el musical y el pub muestran a Mamma Mia! La fiesta Y luego continúa. ¡Después de cuatro años en el Tirol en Estocolmo, Mamma Mia se muda! La fiesta en agosto del año próximo a Rondo en Gotemburgo. El programa ya se ha exportado a Londres, donde se presentará en O2, y el próximo otoño está programado para abrir en Las Vegas, en Planet Hollywood.
¡45 años después de la canción Mamma Mia! publicado, los ingresos del catálogo de canciones de Abbas son los que se muestran más claramente en las cuentas. La acción recomprada de Björn Ulvaeus es propiedad de Kopparnäset Immaterialrettigheter AB, donde las ventas hasta hace poco eran estables entre 40 y 45 millones de coronas suecas por año. Pero de repente, de un año a otro, los ingresos se duplicaron a 88 millones de SEK en 2018. La explicación se puede leer en una línea en el informe anual que dice: “¡La compañía ha recibido ingresos de la película Mamma Mia! Here We Go Again, que se estrenó en julio de 2018 ”. Las ventas en Benny Andersson Produktion AB aumentaron de la misma manera.
A través de la Propiedad Intelectual Kopparnäset, Björn Ulvaeus es también el propietario mayoritario (51 por ciento) de Mamma Mia! La fiesta
La empresa matriz en su grupo empresarial se llama Kopparnäset AB y lleva el nombre de una diversión de verano que la familia tuvo anteriormente. A través de Kopparnäset, de propiedad familiar, Björn Ulvaeus es socio de Pop House en Djurgården, el hotel donde se encuentra Abba the Museum, que en poco tiempo se ha convertido en un grupo con operaciones en ambos lados de Djurgårdsvägen.
Pero Björn Ulvaeus posee solo una quinta parte del Grupo Pop House, un 21 por ciento cuidadosamente. El principal propietario es la compañía Conni Jonsson, conocida por la compañía de capital riesgo EQT, que aumentó su propiedad al 76 por ciento de las acciones. El 3 por ciento restante es propiedad del sello discográfico Universal, que publica música de Abbas, y cuyo ex CEO, Per Sundin, es el nuevo CEO de Pop House.
Colabora con Cirkus Cirkör
Lo que comenzó como Abba the Museum en 2013, entonces propiedad exclusiva de Björn Ulvaeus, ha crecido hasta incluir dos establecimientos diferentes en la parte más visitada de Djurgården. Tanto el circo como el hotel recientemente adquirido Hasselbacken datan del siglo XIX. El edificio actual con 113 habitaciones de hotel fue inaugurado en 1925 después de que el antiguo edificio principal en el mismo sitio se incendiara.
El circo justo al lado es de 1892 y fue construido solo para fiestas de circo, aunque las primeras actuaciones musicales se convirtieron en parte de la oferta.
“Será divertido volver a hacer el circo allí. Pippi en Cirkus es una colaboración con Cirkus Cirkör, por lo que será real con la escuela de equitación y todo, pero no con animales, por supuesto ”, dice Björn Ulvaeus.
Pippi en Circus será la primera producción propia de Pop House Creative Productions. El espectáculo está configurado en colaboración con Astrid Lindgren AB. La acción es nueva, gran parte de la música también, compuesta por la pareja de radar Benny Andersson y Björn Ulvaeus.
“Algunos se escribieron recientemente, otros son aquellos que son instrumentales con BAO, la Orquesta Benny Andersson, pero que ahora reciben textos. En realidad tiene una canción llamada Circus Finemang. Se incluirá, pero con un nombre diferente ", dice el redactor Björn Ulvaeus.
"Ahora encontraremos un Pippi"
Pippi en el Circo se convierte en un espectáculo familiar y aunque la historia es nueva, hay personajes familiares de los libros y películas con: Tommy y Annika, Kling y Klang, Prussiluskan y todos los demás.
"Tenemos artistas de circo, ahora encontraremos un Pippi", dice Björn Ulvaeus.
“Nunca se toca nada en Circus durante el verano, por lo que abrimos poco después del verano y conducimos hasta agosto pasado. Si se convierte en un éxito, volveremos a correr el próximo año y al año siguiente, entonces será una actuación recurrente en el verano ”.
El circo se ejecuta como una escena musical y de concierto, actualmente con las Brujas de Eastwick en el programa. Por supuesto, las actuaciones conocidas que se han jugado antes son, por supuesto, el musical de Benina Andersson y Björn Ulvaeus, Kristina de Duvemåla.
Durante muchos años, SVT usó el Circo para producciones televisivas y el propio Björn Ulvaeus ha actuado allí como artista.
“Fue con Hootenanny Singers en New Old con Bosse Larsson. También formamos parte de otro programa que se transmitió desde Circus, con Karin Falck como productora, creo ”, recuerda Björn Ulvaeus.
Fue con el grupo de música folk Hootenanny Singers que todo comenzó en Västervik en la década de 1960. Björn Ulvaeus nació en Gotemburgo, pero creció en Västervik. Allí es dueño de Slottsholmen, una controvertida propiedad de nueva construcción con hotel, restaurante y condominios exclusivos, ubicada justo al lado de la antigua ruina del castillo donde se celebra el festival anual de espectáculos desde 1966.
La revisión de Di Weekend del hotel a principios de este año concluyó con el hallazgo:
“Él (Björn Ulvaeus) se convirtió en cantante y compositor , alcanzó fama mundial a través de Abba, pero a los 74 años es principalmente un hombre de negocios. Ese es el recibo disputado de Slottsholmen ".
Esta es una descripción que discute Björn Ulvaeus.
“No, no soy principalmente un hombre de negocios, definitivamente no. Todavía estoy centrado en el contenido, como Mamma Mia !, las películas, Mamma Mia! La fiesta y todas las cosas que tenemos que hacer aquí en Djurgården. Eso es lo que más me gusta ".
"Pero", agrega. "No hay nadie en la industria del entretenimiento que no tenga que ser emprendedor hoy en día".
Emprendedor es un título que se encuentra en el tiempo, es una palabra que indica en mayor medida que el empresario más pasivo el poder de la iniciativa y el ingenio. Aunque también se puede expresar lo que el compositor Irving Berlin ya hizo durante la década de 1950 en su clásica canción No Business Like Show Business de la película musical del mismo nombre.
Cuando Abba se disolvió, el gerente y co-compositor del grupo para muchos de los mayores éxitos de Abba, Stikkan Anderson, comenzó a dedicarse cada vez más a los negocios. La década de 1980 fue la era de los cortadores de existencias y una biografía de él recibió el subtítulo apto El cantante de coro enumerado.
“Hizo demasiados negocios y no nos gustó. No nos interesaba, estábamos completamente centrados en la música ”, dice Björn Ulvaeus.
Quiere desarrollar General Gränd
Hoy, él mismo es el segundo mayor accionista de la empresa inmobiliaria cotizada Alm Equity a través de una participación (12,3 por ciento) con un valor de mercado de aproximadamente 325 millones de coronas suecas. Alm Equity posee el 30 por ciento de Slottsholmen y Björn Ulvaeus es propietario mayoritario con el 70 por ciento. La hija Anna Ulvaeus es la directora ejecutiva.
El hotel en Västervik se encuentra al lado de los dos hoteles en Djurgården, Pop House con 49 habitaciones y el Hasselbacken más grande, que fue comprado por Scandic el invierno pasado.
“Slottsholmen es mi propio proyecto desde el principio. Alm Equity es un desarrollador de bienes raíces, por lo que saldrán del proyecto a largo plazo y luego me convertiré en el único propietario ”, dice Björn Ulvaeus y mira su computadora portátil para mostrar cómo el negocio pronto se expandirá con una sección de hotel flotante con 33 habitaciones en dos niveles. Hasta ahora, la sección del hotel consta de solo once apartamentos que se alquilan como suites.
Hotel: Mamma mia, que se encuentra en el centro de la ciudad de Visan.
En Djurgården, la visión de Björn Ulvaeu es que el General Gränd, que va desde el ferry de Djurgårds pasando la entrada principal de Gröna Lund hasta Hasselbacken, será una calle de entretenimiento. Gröna Lund quiere expandirse en el estacionamiento frente al parque de diversiones y hay planes para trasladar la entrada principal del Museo Abba al General Gränd.
“Si sigues el callejón ves Hasselbacken, pero apenas ves el pequeño portal de madera que es en realidad la entrada. Tenemos la intención de hacer un tramo por aquí. El Hasselbacken fue una vez un ambiente de fiesta realmente agradable ”, dice Björn Ulvaeus, señalando algunos bocetos.
El plan es recrear un portal grande, pomposo e iluminado que existía anteriormente. Los dibujos se conservan y el portal está documentado en una imagen de la década de 1940.
“Queremos revivir los días de glamour de Hasselbacken en todos los sentidos. Hemos comenzado un plan detallado en el que podría expandir el hotel y construir otra atracción ".
El Pabellón de los Moros, que estaba ubicado debajo del edificio principal de Hasselbacken, desapareció hace mucho tiempo. El llamado Gubbhyllan sobrevivió al gran incendio en la década de 1920, pero fue trasladado a Skansen en la década de 1960, donde se encuentra justo dentro de la entrada principal.
“Este lugar se ha vuelto tan anónimo. Casi nadie sube aquí. Es realmente extraño, es un lugar tan increíble ", dice Björn Ulvaeus.
Facturación SEK 330 millones
La estatua de Bellman de 1872 todavía existe. Debajo se vislumbra el General Gränd que yace desierto, pero también es una nube lluviosa y gris en la mañana de noviembre. Después de todo, los meses de verano son temporada alta aquí en Djurgården.
"Establecimos un récord en julio en el Museo Abba con 63,000 visitantes", dice Björn Ulvaeus.
“Más que eso, no podemos asimilar, el área es limitada. Hemos llegado al techo allí y esperábamos poder expandirnos a la propiedad de la esquina, pero eso no sucederá ”.
Contando con todo el año, el Museo Abba tiene alrededor de 350,000 visitantes.
Se espera que el Grupo Pop House con el Museo, el Hotel Pop House, Hasselbacken y Cirkus entreguen SEK 330 millones el próximo año.
La propiedad que menciona Björn Ulvaeus, y en la que uno esperaba expandirse, está en la esquina de Djurgårdsvägen y Allmänna Gränd. Es un edificio histórico del siglo XIX. Pop House ha comprado la propiedad, que anteriormente albergaba el restaurante Linden, pero planea reconstruir el antiguo edificio y así expandir el hotel y expandir el Museo Abba se encontraron con fuertes protestas.
El edificio en Slottsholmen en Västervik también encontró resistencia. También había un antiguo restaurante en el sitio, pero fue demolido para acomodar el nuevo hotel y restaurante de Björn Ulvaeu.
¿Es más fácil obtener permisos de construcción y otros permisos si eres una celebridad?
"Nunca! Más bien, creo que es al revés. Si los funcionarios tienen cuidado de adherirse a las reglas en casos ordinarios, entonces tienen mucho cuidado con alguien conocido. Los funcionarios suecos se encuentran entre los menos corruptos del mundo, de todos modos no hay corrupción, lo que sé, y deberíamos estar contentos con eso. Lo veo como un signo de salud ".
Despedido del proyecto hotelero brasileño
Otro proyecto controvertido es un edificio hotelero en Brasil. Las protestas locales se notaron recientemente en un gran informe en DN bajo el título "Celebridades suecas en medio de la batalla por la playa". En el preámbulo, se mencionaron los nombres de los artistas Tomas Ledin y Björn Ulvaeus.
Para Di Weekend, él dice:
"Lo saqué hace un año y medio por la sencilla razón de que mi esposa y yo pensamos que nunca iríamos allí de todos modos".
Esto significa, según DN, que Björn Ulvaeus vendió su villa a Sandro Catenacci, propietario del grupo Nobis con la Bodega Opera, entre otros. Pero Björn Ulvaeus sigue siendo prestamista e inversor pasivo en la empresa Svea, que explota el área.
Junto a hoteles, actuaciones musicales y otros proyectos en la industria del entretenimiento, Björn Ulvaeus está mirando hacia adelante con las inversiones digitales. Uno de estos proyectos es el centro digital Space, que se abrirá en la parte inferior de uno de los raspadores Hötorg 2021 con estudios y más de 500 computadoras de juego. La participación de Pop House en Space asciende al 80 por ciento.
Otro proyecto digital es Sessions, una aplicación donde se recopilan datos sobre todos los involucrados en una creación musical para que reciban una compensación correcta por su trabajo de Stim y otras organizaciones de derechos. También hay información que debe ponerse a disposición de los oyentes a los que está destinada.
“La información viene con Spotify y otros servicios de transmisión de música. Se vuelve como solía ser cuando abría un álbum doble y había un folleto con mucho para leer. Simplemente haces clic y sabes, por ejemplo, quién toca el bajo en una canción en particular. Desde allí, puede hacer clic más para averiguar en qué otras grabaciones participa el bajista. Será posible ceder tanto como sea posible ”, dice Björn Ulvaeus.
No te arrepientas de Abba
La última gira de Abba terminó en Tokio en marzo de 1980. Los Rolling Stones, con miembros que también son talentos de la década de 1940, todavía están en proceso. ¿Björn Ulvaeus nunca se arrepintió de que Abba no continuara?
"No, lo que hago hoy es mucho más interesante, más estimulante y creativo que estar parado y tocar las mismas canciones todas las noches", dice.
"Mami Mia" detrás de las cámaras ¿Pero podrías haber escrito otras nuevas?
“Sí, pero la gente quiere escuchar a los viejos. Stones solo toca viejas canciones, lo prometo. No, no me arrepiento por un momento, en realidad ".
Se puede suponer que, a diferencia de los Rolling Stones, Abba tiene un nuevo crecimiento de oyentes significativamente más jóvenes.
“¡Eso ha llegado a través de Mamma Mia! por supuesto ", dice Björn Ulvaeus, contando una anécdota sobre lo que es envejecer con los fanáticos más jóvenes.
“Estaba en un aeropuerto en algún lugar y allí pasé una familia. Luego, el papá empujó a la niña a la familia, que tal vez tenía 12 años, y dijo: '¿Sabes quién es?' "No", respondió ella. Entonces lo escuché decir: 'Ese es él en Abba'. Entonces la chica se dio la vuelta otra vez, me miró y dijo enfáticamente: "¡No!"
¿No te ves igual que en las fotos con Abba?
"No, no lo hice, jaja ..."
Para Pippi en el Circo, Björn Ulvaeus puede probar algo nuevo, escribir letras de canciones para niños.
“Es muy divertido y desafiante. Tienes que seguir pensando, ¿puedo usar esta palabra? Por supuesto, es limitante, por supuesto, pero tengo ocho nietos, así que sé cómo hablar con los niños ".
“Piensan que el abuelo es divertido, así que se siente bien. Cuando solíamos ir a Skansen, siempre encontraba un nuevo texto para una vieja melodía, Gente y ladrones en la ciudad de Kamomilla. Se rieron mucho de eso. Probaré los nuevos textos sobre los nietos ".
Björn Ulvaeus se retiró temprano como artista pop, pero, como dije, no tiene planes de retirarse como contratista de entretenimiento.
“Es muy estimulante. Estoy tan agradecido de que todavía guardo la curiosidad, la que muchas personas mayores pierden. Me levanto cada mañana y siento que hoy haré esto y esto. Es terriblemente divertido tener una reunión sobre Pippi de inmediato. Es creativo. Estuve en Londres el otro día y luego se trataba de los avatares. También es terriblemente divertido ".
Los avatares son una especie de copia digital que representará a Abba como se veían los miembros del grupo durante el apogeo de hace 40 años. De esta manera, el grupo pop más grande de Suecia de todos los tiempos puede vivir en una versión digital de sí mismos, incluso con una canción recién escrita, I Still Have Faith In You. Y Björn Ulvaeus tiene otro estreno que esperar.
¡El espectáculo debe continuar!
https://weekend.di.se/reportage/sa-vill-bjorn-ulvaeus-omvandla-djurgarden
miércoles, 27 de noviembre de 2019
The Music Service Session will help creators get the right compensation
27.11.2019 11:23:29 CET | EFN Ekonomikanalen
The Music Service Session will help creators get the right compensation and recognition for their work.
Musiktjänsten Session ska hjälpa upphovsmakare att få rätt ersättning och erkännande för sina arbeten. Grundaren är låtskrivaren NICLAS MOLINDER som backas upp av två tungviktarna MAX MARTIN och BJÖRN ULVAEUS. ”Jag förstod ju att ingen skulle lyssna på en liten sketen snubbe från Örebro”, säger han till EFN Ekonomikanalen.

Från vänster: Björn Ulvaeus, musiklegend, Niclas Molinder, grundare av Session, och Max Martin, stjärnproducent. Foto: Session.
Session riktar sig till alla aktörer som har en roll i skapandet och spridningen av musik. Där ingår allt från låtskrivare, musiker, producenter och managers till streaming- och skivbolag. Tjänsten samlar in all relevant data till musiken på en gemensam plats.
”Det är data som är helt avgörande för att musikkreatörer ska få rätt betalt och sina credits när musiken används”, säger Niclas Molinder.
Tjänsten grundades 2012 och hette då Auddly. Niclas Molinder menar att konceptet var för tidigt ute vilket kan vara orsaken till att det tagit tid för tjänsten att etableras. Men nu har de stora skiv- och streamingbolagen fått upp ögonen för Session.
”Äntligen, efter alla dessa år, har vi det breda stöd från musikindustrin internationellt som vi behöver”, säger han och fortsätter.
”Nu har de stora majorbolagen Universal, Sony, Warner och streamingbolag som Spotify, Youtube, Apple och Pandora äntligen börjat förstå.”
Huvudägare i Session är Björn Ulvaeus och en mindre del ägs av en annan svensk musikgigant, Max Martin.
”Jag ville skapa ett verktyg, en digital plattform, som skulle förändra musikindustrin i hela världen och jag förstod ju att ingen skulle lyssna på en liten sketen snubbe från Örebro, så jag måste ha tunga namn”, säger Niclas Molinder.
Se hela inslaget med Niclas Molinder här. (3:48 min, nytt fönster)
https://via.tt.se/pressmeddelande/tungviktare-bakom-tjanst-for-musikproducenter
Session ayudará a los creadores a obtener la compensación y el reconocimiento correctos por su trabajo. El fundador es el compositor NICLAS MOLINDER, respaldado por dos pesos pesados MAX MARTIN y BJÖRN ULVAEUS.
Session está dirigida a todos los actores que tienen un papel en la creación y difusión de la música. Esto incluye todo, desde compositores, músicos, productores y gerentes hasta compañías de transmisión y grabación. El servicio recopila todos los datos relevantes para la música en un lugar común.
"Son datos que son absolutamente cruciales para que los creadores de música obtengan el pago correcto y sus créditos cuando se usa la música", dice Niclas Molinder.
El servicio fue fundado en 2012 y luego se llamó Auddly. Niclas Molinder cree que el concepto fue prematuro, lo que puede ser la razón por la que tomó tiempo para que se estableciera el servicio. Pero ahora las grandes compañías discográficas y de streaming han abierto sus ojos a Session.
"Finalmente, después de todos estos años, tenemos el amplio apoyo de la industria musical internacional que necesitamos", dice y continúa.
The Music Service Session will help creators get the right compensation and recognition for their work.
Musiktjänsten Session ska hjälpa upphovsmakare att få rätt ersättning och erkännande för sina arbeten. Grundaren är låtskrivaren NICLAS MOLINDER som backas upp av två tungviktarna MAX MARTIN och BJÖRN ULVAEUS. ”Jag förstod ju att ingen skulle lyssna på en liten sketen snubbe från Örebro”, säger han till EFN Ekonomikanalen.

Från vänster: Björn Ulvaeus, musiklegend, Niclas Molinder, grundare av Session, och Max Martin, stjärnproducent. Foto: Session.
Session riktar sig till alla aktörer som har en roll i skapandet och spridningen av musik. Där ingår allt från låtskrivare, musiker, producenter och managers till streaming- och skivbolag. Tjänsten samlar in all relevant data till musiken på en gemensam plats.
”Det är data som är helt avgörande för att musikkreatörer ska få rätt betalt och sina credits när musiken används”, säger Niclas Molinder.
Tjänsten grundades 2012 och hette då Auddly. Niclas Molinder menar att konceptet var för tidigt ute vilket kan vara orsaken till att det tagit tid för tjänsten att etableras. Men nu har de stora skiv- och streamingbolagen fått upp ögonen för Session.
”Äntligen, efter alla dessa år, har vi det breda stöd från musikindustrin internationellt som vi behöver”, säger han och fortsätter.
”Nu har de stora majorbolagen Universal, Sony, Warner och streamingbolag som Spotify, Youtube, Apple och Pandora äntligen börjat förstå.”
Huvudägare i Session är Björn Ulvaeus och en mindre del ägs av en annan svensk musikgigant, Max Martin.
”Jag ville skapa ett verktyg, en digital plattform, som skulle förändra musikindustrin i hela världen och jag förstod ju att ingen skulle lyssna på en liten sketen snubbe från Örebro, så jag måste ha tunga namn”, säger Niclas Molinder.
Se hela inslaget med Niclas Molinder här. (3:48 min, nytt fönster)
https://via.tt.se/pressmeddelande/tungviktare-bakom-tjanst-for-musikproducenter
Session ayudará a los creadores a obtener la compensación y el reconocimiento correctos por su trabajo. El fundador es el compositor NICLAS MOLINDER, respaldado por dos pesos pesados MAX MARTIN y BJÖRN ULVAEUS.
Session está dirigida a todos los actores que tienen un papel en la creación y difusión de la música. Esto incluye todo, desde compositores, músicos, productores y gerentes hasta compañías de transmisión y grabación. El servicio recopila todos los datos relevantes para la música en un lugar común.
"Son datos que son absolutamente cruciales para que los creadores de música obtengan el pago correcto y sus créditos cuando se usa la música", dice Niclas Molinder.
El servicio fue fundado en 2012 y luego se llamó Auddly. Niclas Molinder cree que el concepto fue prematuro, lo que puede ser la razón por la que tomó tiempo para que se estableciera el servicio. Pero ahora las grandes compañías discográficas y de streaming han abierto sus ojos a Session.
"Finalmente, después de todos estos años, tenemos el amplio apoyo de la industria musical internacional que necesitamos", dice y continúa.
miércoles, 20 de noviembre de 2019
Make Music Matter event at ABBA The Museum
ABBA The Museum instagram
"Today year five from Gemöskolan in Älmhult visited ABBA The Museum for a guided tour and to sing a verse from I Have A Dream with their own lyrics together with @oscarstembridge. Tonight they’re going to perform on stage during the Make Music Matter event at ABBA The Museum"
https://www.instagram.com/p/B5F3q_Chxd1/


Bjorn with Oscar Stembridge
sábado, 16 de noviembre de 2019
ABBA on board MV Kangaroo
ABBA on board MV Kangaroo




video https://www.youtube.com/watch?v=9jp_ASiEfZU
Take a chance on this
Hop around the Hawkesbury, north of Sydney, on a piece of sailing history with pop star appeal....
ABBA on board MV Kangaroo
video https://www.youtube.com/watch?v=9jp_ASiEfZU
Take a chance on this
Hop around the Hawkesbury, north of Sydney, on a piece of sailing history with pop star appeal.
By STEPHEN CORBY
November 15, 2019
On the one hand, it is the most perfect place to sleep — ever-so-gently rocked, floating, accompanied by the slightest creaking of wood. It’s like being a baby again, back in a cot. But I am woken by a nightmare Nemo scenario; a hugely animated seagull screaming what sounds like “Mine! Mine” slams full-pelt into the porthole next to my head, bolting me awake.
To be fair, this is partly due to my dawn-loving daughter climbing around the gleaming, golden deck of our stunning Halvorsen timber cruiser and feeding the gulls her breakfast. And really, this is the only bum note during a weekend on MV Kangaroo, the only classic Halvorsen boat, a 36ft standard cruiser, available for hire in Australia.
Incredibly, you don’t need a boat licence to experience the joy of skippering this stripling of boating history around Pittwater, Cowan and the Hawkesbury River, north of Sydney. It’s like handing the keys to one of Karl Benz’s first, and also largely wooden, cars to someone who’s not qualified to drive. It’s possible thanks to a law that says you don’t need a licence to skipper a vessel not capable of exceeding 10 knots (18km/h). Built in 1958, the Halvorsen dates back to a different, more analogue age of travel, so it has a chip’s chance in a seagull storm of reaching that speed. Frankly, going that fast on Kangaroo would seem gauche; this is a holiday that moves at a slower pace.
The sense of history that seeps out of this beautiful craft — all sparkling old-school chrome in a sea of toffee-coloured timber — is only added to by its sheen of showbiz cred. Kangaroo has been a regular star on soap opera Home and Away, playing Alf Stewart’s boat, The Blaxland. It has also featured in a Bundaberg Rum advertisement, complete with giant polar bear. Most excitingly, however, this boat hosted ABBA back in 1976. The Swedish super group not only took time out from turning Australians into Dancing Queens to cruise up Cowan Creek, they also filmed some unintentionally hilarious footage for the music video of one of their lesser-known songs, Tropical Loveland. My wife almost expires from excitement when I show her, via YouTube, that she’s sitting right where Agnetha Faltskog once did, on one of the rear deck’s two day beds.
The Halvorsen name carries its own celebrity, and Scandinavian style, in boating circles. It dates back to 1887, when Halvor Andersen, a farmer, launched his first wooden craft near Arendal in the south of Norway. His son, Lars, carried the family business all the way to Sydney in 1925, where the brand became a byword for floating quality and style. From Lars’s arrival through to 1976, the family enterprise built 1299 boats in shipyards in Sydney’s Neutral Bay and Ryde.
After World War II, the company had a lease at the marina at Bobbin Head in Ku-ring-gai Chase National Park, from where it operated a substantial boat hire business. Halvorsen also built media magnate Frank Packer’s 12m racing yacht Gretel in 1962; it became Australia’s first challenger for the America’s Cup. The company stopped bareboat chartering in 2002.
Knowing all this history, I climb aboard with a sense of disbelief — and fear. I have my boat licence and have been lucky to steer some giant pleasure palaces on Sydney Harbour, yet I feel far more intimidated by Kangaroo. Surely it should be on display in a giant glass case in the National Maritime Museum, not being crawled over by my children. After an extensive safety and instruction session, I’m delighted to learn I won’t have to extract Kangaroo from its mooring. Niels Storaker, the salty sea dog giving the briefing, announces he will drive us into the middle of Pittwater before I have to take over (I’m pretty sure he guffawed at the idea of me attempting it myself).
Once we’re out in open water, Niels leaps into the second dinghy he’s towed behind us, reminds us again that self-drive charter vessels are prohibited by law from travelling between sunset and sunrise, and we are on our own. Skippering a boat as spick and span as this is a joy, and it’s easy. Because Kangaroo is essentially a water-going wombat when it comes to speed, nothing happens quickly. Turning the old-school wooden wheel makes you feel like Popeye, or Captain Jack Sparrow if you prefer. All I have to do is sit back and resist the urge to take up chewing tobacco.
Navigating the sea lanes is as simple as pretending you’re driving in Europe by keeping to the right and giving way to everything bigger than you, that is, just about everything on the water that’s not a duck. We find a spot to moor before sunset and settle in for a languorous evening.
Kangaroo has two smallish staterooms downstairs, one with a double bunk on the starboard side, quickly snapped up by the kids, and another in the nose with a bunk and a single. The dining table can be converted into a double berth, but by the time we consider this option we are too relaxed and comfortable to bother. The number of overnight passengers is limited to seven “in the interest of overall comfort and wear and tear on the old girl”. There are a couple of fridges and some unexpected mod-cons such as USB charging points and an iPhone cable, which connects you to a multimedia unit should you want to sing sea shanties together. We cook a meal of elegant simplicity on the double-burner gas stove, and find the whole experience like a far classier version of caravaning, with Ku-ring-gai Chase National Park as a stunning backdrop.
After that wondrous night of sleep and sharp awakening, we row to the nearest beach in our dinghy. It’s a spot unspoiled by humans, with a nearby waterfall tumbling into a ravine. There’s time for a bracing swim and some sun lounging before setting sail slowly around Scotland Island, heading to the Princes Street Marina at Newport, where I have no intention of berthing the boat. Fortunately, part of the service involves Niels zipping out to meet us then putting on an exhibition of boat berthing that should be on YouTube. Once we are parked we are overcome by a powerful desire for the weekend not to end and, with Niels’s blessing, we lie on the deck of Kangaroo for a farewell nap in the sun. It’s a sleep that turns out to be blissfully free of seagulls.
Stephen Corby was a guest of MV Kangaroo
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.989975424684275




video https://www.youtube.com/watch?v=9jp_ASiEfZU
Take a chance on this
Hop around the Hawkesbury, north of Sydney, on a piece of sailing history with pop star appeal....
ABBA on board MV Kangaroo
video https://www.youtube.com/watch?v=9jp_ASiEfZU
Take a chance on this
Hop around the Hawkesbury, north of Sydney, on a piece of sailing history with pop star appeal.
By STEPHEN CORBY
November 15, 2019
On the one hand, it is the most perfect place to sleep — ever-so-gently rocked, floating, accompanied by the slightest creaking of wood. It’s like being a baby again, back in a cot. But I am woken by a nightmare Nemo scenario; a hugely animated seagull screaming what sounds like “Mine! Mine” slams full-pelt into the porthole next to my head, bolting me awake.
To be fair, this is partly due to my dawn-loving daughter climbing around the gleaming, golden deck of our stunning Halvorsen timber cruiser and feeding the gulls her breakfast. And really, this is the only bum note during a weekend on MV Kangaroo, the only classic Halvorsen boat, a 36ft standard cruiser, available for hire in Australia.
Incredibly, you don’t need a boat licence to experience the joy of skippering this stripling of boating history around Pittwater, Cowan and the Hawkesbury River, north of Sydney. It’s like handing the keys to one of Karl Benz’s first, and also largely wooden, cars to someone who’s not qualified to drive. It’s possible thanks to a law that says you don’t need a licence to skipper a vessel not capable of exceeding 10 knots (18km/h). Built in 1958, the Halvorsen dates back to a different, more analogue age of travel, so it has a chip’s chance in a seagull storm of reaching that speed. Frankly, going that fast on Kangaroo would seem gauche; this is a holiday that moves at a slower pace.
The sense of history that seeps out of this beautiful craft — all sparkling old-school chrome in a sea of toffee-coloured timber — is only added to by its sheen of showbiz cred. Kangaroo has been a regular star on soap opera Home and Away, playing Alf Stewart’s boat, The Blaxland. It has also featured in a Bundaberg Rum advertisement, complete with giant polar bear. Most excitingly, however, this boat hosted ABBA back in 1976. The Swedish super group not only took time out from turning Australians into Dancing Queens to cruise up Cowan Creek, they also filmed some unintentionally hilarious footage for the music video of one of their lesser-known songs, Tropical Loveland. My wife almost expires from excitement when I show her, via YouTube, that she’s sitting right where Agnetha Faltskog once did, on one of the rear deck’s two day beds.
The Halvorsen name carries its own celebrity, and Scandinavian style, in boating circles. It dates back to 1887, when Halvor Andersen, a farmer, launched his first wooden craft near Arendal in the south of Norway. His son, Lars, carried the family business all the way to Sydney in 1925, where the brand became a byword for floating quality and style. From Lars’s arrival through to 1976, the family enterprise built 1299 boats in shipyards in Sydney’s Neutral Bay and Ryde.
After World War II, the company had a lease at the marina at Bobbin Head in Ku-ring-gai Chase National Park, from where it operated a substantial boat hire business. Halvorsen also built media magnate Frank Packer’s 12m racing yacht Gretel in 1962; it became Australia’s first challenger for the America’s Cup. The company stopped bareboat chartering in 2002.
Knowing all this history, I climb aboard with a sense of disbelief — and fear. I have my boat licence and have been lucky to steer some giant pleasure palaces on Sydney Harbour, yet I feel far more intimidated by Kangaroo. Surely it should be on display in a giant glass case in the National Maritime Museum, not being crawled over by my children. After an extensive safety and instruction session, I’m delighted to learn I won’t have to extract Kangaroo from its mooring. Niels Storaker, the salty sea dog giving the briefing, announces he will drive us into the middle of Pittwater before I have to take over (I’m pretty sure he guffawed at the idea of me attempting it myself).
Once we’re out in open water, Niels leaps into the second dinghy he’s towed behind us, reminds us again that self-drive charter vessels are prohibited by law from travelling between sunset and sunrise, and we are on our own. Skippering a boat as spick and span as this is a joy, and it’s easy. Because Kangaroo is essentially a water-going wombat when it comes to speed, nothing happens quickly. Turning the old-school wooden wheel makes you feel like Popeye, or Captain Jack Sparrow if you prefer. All I have to do is sit back and resist the urge to take up chewing tobacco.
Navigating the sea lanes is as simple as pretending you’re driving in Europe by keeping to the right and giving way to everything bigger than you, that is, just about everything on the water that’s not a duck. We find a spot to moor before sunset and settle in for a languorous evening.
Kangaroo has two smallish staterooms downstairs, one with a double bunk on the starboard side, quickly snapped up by the kids, and another in the nose with a bunk and a single. The dining table can be converted into a double berth, but by the time we consider this option we are too relaxed and comfortable to bother. The number of overnight passengers is limited to seven “in the interest of overall comfort and wear and tear on the old girl”. There are a couple of fridges and some unexpected mod-cons such as USB charging points and an iPhone cable, which connects you to a multimedia unit should you want to sing sea shanties together. We cook a meal of elegant simplicity on the double-burner gas stove, and find the whole experience like a far classier version of caravaning, with Ku-ring-gai Chase National Park as a stunning backdrop.
After that wondrous night of sleep and sharp awakening, we row to the nearest beach in our dinghy. It’s a spot unspoiled by humans, with a nearby waterfall tumbling into a ravine. There’s time for a bracing swim and some sun lounging before setting sail slowly around Scotland Island, heading to the Princes Street Marina at Newport, where I have no intention of berthing the boat. Fortunately, part of the service involves Niels zipping out to meet us then putting on an exhibition of boat berthing that should be on YouTube. Once we are parked we are overcome by a powerful desire for the weekend not to end and, with Niels’s blessing, we lie on the deck of Kangaroo for a farewell nap in the sun. It’s a sleep that turns out to be blissfully free of seagulls.
Stephen Corby was a guest of MV Kangaroo
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.989975424684275
viernes, 15 de noviembre de 2019
Abba duo to collaborate on Pippi Longstocking circus show
Abba duo to collaborate on Pippi Longstocking circus show


Abba duo to collaborate on Pippi Longstocking circus show
Abba lyricist Björn Ulvaeus, together with Circus Cirkör Artistic Director Tilde Björfors, (left) and screenwriter Maria Blom (right).
The songwriting duo behind the Swedish pop group Abba is collaborating on a new circus show based on Sweden's other great cultural export, Pippi Longstocking.
Abba lyricist Björn Ulvaeus and the Stockholm contemporary circus company he part owns, Cirkus Cirkör, on Friday announced 'Pippi at the Circus', a show that will combine song, dance and circus performance.
At a press conference, Ulvaeus said that the show would include many of the most loved characters created by the children's authort Astrid Lindgren, with auditions for the role of Pippi herself expected to take place within weeks.
"Mrs Prysselius (Prussiluskan) will of course play a role and the police officers Kling and Klang of course," Ulvaeus said, according to a re the Dagens Nyheter newspaper.
Ulvaeus said that his old songwriting partner Benny Andersson planned to adapt Cirkus Finemang, an instrumental he wrote for his Benny Andersson Orchestra, and would also contribute some other tunes from his back catalogue.
"There will definitely be some new songs as well," he promised.
The show would follow a different plot to Astrid Lindgren's existing circus story, 'Pippi goes to the Circus', Ulvaeus said, with screenwriter Maria Blom hired to write a new script.
Some of the characters from Lingdren's circus story, such as the strongman Starke Adolf (Strong Adolf) would make an appearance, however.
Two years ago, Ulvaeus bought Circus Cirkör and its premises on Djurgården, the Stockholm island housing museums, the Skansen zoo, and the Gröna Lund funfair.
He said he had developed the Pippi show as a way of using the circus space during the summer, when it has previously been closed.
https://www.thelocal.se/20191115/abba-duo-to-collaborate-on-pippi-longstocking-circus-show
https://cirkor.se/

----------------------------------------
Sommarens storsatsning: Ulvaeus gör Pippiföreställning på Cirkus
Profilbild Jan-Olov Andersson
av
Jan-Olov Andersson
I GÅR 08:25
NÖJE
Nyskriven Björn & Benny-musik och Astrid Lindgrens mest älskade hjältinna Pippi Långstrump.
”Pippi på Cirkus” är en blandning av musikal, cirkus och teater för hela familjen, som får premiär sommaren 2020.
– Det är ju fullständig galenskap att Cirkus, denna fina teater, står stängd över sommaren. Då tänkte vi: Vad känner alla svenska och utländska turister till? Jo, Astrid Lindgren, säger Björn Ulvaeus.
Han är förstås lite blygsam, Björn Ulvaeus, när han bara nämner Astrid Lindgren som dragplåster till sommarens storsatsning.
Han och Benny Andersson har ju som bekant skrivit ett stort antal låtar som en hel värld kan gnola på.
Och nu slår de sig samman. Björn Ulvaeus bolag Pop house Creative Productions, The Astrid Lindgren Company och Cirkus Cirkör.
– Det blir en föreställning för hela familjen, kanske en timme och en kvart lång, så att också små barn orkar med den. En slags blandning av musikal och cirkus, det är vad det är, säger Björn.
– Anledningen att det här händer över huvud taget är att när vi förvärvade Cirkus, tyckte jag det var fullständig galenskap att teatern står stängd över sommaren. Turisterna känner till Astrid Lindgrens namn. Vi funderade på att ha någon eller flera av hennes karaktärer, så småningom fastnade vi för Pippi.
Du har ett lite speciellt förhållande till Astrid Lindgren, eller hur?
– När jag var 21 eller något sådant, hade tidningen Allers en artikelserie där unga svenska artister fick önska sig att träffa någon då levande känd svensk.
(Björn sjöng och spelade då med Hootenanny Singers)
– Astrid, jag och tidningens journalist åt lunch på Cattelin i Gamla Stan. Det finns en bild som är så fin, jag knäböjer på trottoaren och överlämnar en ros till Astrid.
Sedan blev du också världsberömd…
– Vi träffades senare i olika sammanhang. Jag blev alldeles särskilt stolt när hon en gång sa ”du är nog en riktig Emil”.
Hur relevant är Pippi Långstrump i dag?
– Hon är väldigt sig själv, kompromisslös och stark och står för vad hon tycker och säger. Sådan verkar Greta Thunberg vara också. Hon har karaktärsdrag som Pippi, men är ingen kopia på något sätt.
Cirkus – och 15 personer på scen
Cirkusinslagen skapas och regisseras av Cirkus Cirkörs Tilde Björfors. Magdalena Åberg är scenograf och kostymdesigner. Och Maria Blom – känd för filmer som ”Masjävlar” och ”Hallåhallå” och många teateruppsättningar, står för regi av skådespelarna.
Hon, Björfors och Ulvaeus har tillsammans skapat historien om när Pippi, Tommy och Annika går på cirkus, träffar cirkusprinsessan Miss Carmencita, lindanserskan Elvira och världens starkaste man Starke Adolf. Prussiluskan och de inte helt smarta poliserna Kling & Klang finns också med, förstås.
– Det blir ungefär 15 personer på scenen, plus orkestern, säger Maria Blom.
Söker efter Pippi ”med ljus och lykta”
Någon Pippi har de ännu inte hittat. Det verkar inte heller solklart i vilken ålder hon ska vara. Tonåring, 20 eller 30, det kanske hänger på när de hittar rätt person som kan sjunga, agera och vara fysisk (för cirkusnumren).
Björn Ulvaeus säger:
– Vi letar med ljus och lykta. Man kanske hittar henne i cirkusvärlden eller i musikalvärlden. Vi kommer nog att känna igen henne när vi ser henne.
Får vi höra ny Björn & Benny-musik i föreställningen?
– Benny har ju under åren spelat in ett antal instrumentala låtar som råkar vara väldigt cirkusinspirerade. Jag fick skriva nya texter till dem. Och så har vi skrivit en ny låt också.
Det blir även musik av andra kompositörer.
”Pippi på Cirkus” har premiär fredag 26 juni 2020.
https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/K3XV87/sommarens-storsatsning-ulvaeus-gor-pippiforestallning-pa-cirkus
more info: https://www.astridlindgren.com/sv
“Quiero escribir para un público que pueda crear milagros. Los niños crean milagros mientras leen ".
De 'Por lo tanto, los niños necesitan libros', el discurso de agradecimiento Astrid Lindgren celebrado en abril de 1958 al recibir el Premio Hans Christian Andersen.
-------------------------------------------------
UPDATE
ABBA’s Bjorn Ulvaeus Produces Circus Musical with Cirkus Cirkör Based On PIPPI LONGSTOCKING
November 16, 2019 CircusTalk
Pop House Productions and the Astrid Lindgren Company are celebrating Pippi Longstocking’s 75th anniversary in the summer of 2020 with a fun, musical circus show in collaboration with Cirkus Cirkör – PIPPI AT CIRKUS. Björn Ulvaeus is the executive producer and responsible for the show’s lyrics to previously released instrumental music by Benny Andersson among others. The music will be performed live by a ‘flying’ circus orchestra. Cirkus Cirkör’s founder, director and artistic director Tilde Björfors is the circus director and alongside her is Maria Blom, director and playwright, who is responsible for directing the actors. Together with Björn Ulvaeus, Maria Blom and Tilde Björfors have written the show’s script, which is based on Astrid Lindgren’s story of when Pippi, Tommy and Annika went to the circus and met the circus princess Miss Carmencita, the line dancer Elvira and the world’s strongest man Starke Adolf. Magdalena Åberg is responsible for the stage design and costume design.
From left: My Blomgren, Olle Nyman, Tilde Björfors, Björn Ulvaeus, Maria Blom, Magdalena Åberg, Ingmari Pagenkemper, Mikael Jernberg. Photo: Ivanda Silva for Zap PR
“I had the privilege of meeting Astrid several times and her calm, confident radiance with a bright glitter in her eyes always made a deep impression on me. Västervik, where I grew up, is only 55 kilometres from her Vimmerby, so we are both Smålanders. I especially remember how proud I was when she said that I was ‘a real Emil’. I have the deepest respect for her work and hope we can present something she would have been proud of,” says Björn Ulvaeus, Executive Producer.
“Imagine being in the audience when Pippi goes to the circus; it’s totally irresistible! Pippi wants to play and not just sit in her place, so this will be great fun. We are extremely excited about this opportunity to share the strong, independent, fun and brave Pippi with this amazing company,” says Olle Nyman, CEO The Astrid Lindgren Company.
“To present a circus performance at Cirkus is a dream come true. At last, the circus ring will be filled with circus acts! Being able to present a circus with Pippi, the constant defender of play and fantasy and the champion of making the impossible possible, feels like a perfect way to celebrate Cirkör’s 25 years and Pippi’s 75 years! Right now we are in the midst of a fun-filled but challenging process where the different art forms of the creative team meet, bump and rub against each other. Our aim is to create something new together that none of us could have imagined alone in our rooms. The full ceiling height of Cirkus will be used, both figuratively and physically! Pippi inspires us to dare to turn our different perspectives upside down and be more courageous,” says Tilde Björfors, Cirkus Cirkör’s founder, director and artistic director.
PIPPI AT CIRKUS has its premiere at Cirkus, Sweden’s largest dinner show arena, on Friday 26 June 2020 and will run throughout the summer.
https://circustalk.com/news/a-magnificent-musical-circus-show-based-on-astrid-lindgrens-story-by-cirkus-cirkor
-------------------------------------------------------------------
Bjorn talked about character Pippi Longstocking
at press conference on Nov 15th, 2019

-----------------------------------
Update
Björn Ulvaeus och Cirkus Cirkör
satsar på Astrid Lindgrens Pippi
Pop House vill koppla ihop sig
med Hasselbacken och Cirkus
Låtskrivaren och entreprenören Björn Ulvaeus, delägare i Pop House Sweden AB, berättar i videon om sina kontakter med barnboksförfattaren Astrid Lindgren. Detta efter att Ingmari Pagenkemper (till höger), VD för Cirkus Arena och Restaurang på Djurgården Aktiebolag, hade hälsat välkommen till pressuppbådet. I videon medverkar även Olle Nyman, VD för Astrid Lindgren Aktiebolag. Pressträffen leddes av Stephanie G Bonn, Zap PR.
På en stor internationell pressträff under förmiddagen den 15 november 2019 på Cirkus i Stockholm meddelade Björn Ulvaeus att det kommer att bli en musikalisk cirkusföreställning där under sommaren 2020. Pop House Productions och Astrid Lindgren Aktiebolag firar då Pippi Långstrumps 75-årsjubileum genom att sätta upp en storslagen scenföreställning i samarbete med Cirkus Cirkör.
Föreställningen heter "Pippi på Cirkus" och baseras på Astrid Lindgrens berättelse om världens starkaste flicka. Huvudansvariga är Tilde Björfors (regissör och konstnärlig ledare för Cirkus Cirkör), Maria Blom (regissör, dramatiker och manusförfattare), Magdalena Åberg (scenograf och kostymdesigner) och Björn Ulvaeus (exekutiv producent).
Björn Ulvaeus ansvarar även för föreställningens sångtexter till melodier av bland andra Sister Luc-Gabrielle och Vasilij Solovjov-Sedoj samt tidigare utgiven instrumentalmusik av Benny Andersson. Musiken kommer att framföras live av en flygande cirkusorkester.
För cirkusregi står Cirkus Cirkörs grundare, regissör och konstnärliga ledare Tilde Björfors. Vid sin sida har hon Maria Blom, regissör och dramatiker, som ansvarar för föreställningens personregi.
Tillsammans med Björn Ulvaeus har Maria Blom och Tilde Björfors skrivit föreställningens manus, som är baserat på Astrid Lindgrens berättelse om när Pippi, Tommy och Annika gick på cirkus och träffade cirkusprinsessan Miss Carmencita, lindanserskan Elvira och världens starkaste man Starke Adolf.
TRE UTTALANDEN
– Jag hade förmånen att få träffa Astrid ganska många gånger. Hennes lugna, trygga utstrålning med ett roat glitter i ögonen gjorde alltid ett djupt intryck på mig. Västervik, där jag är uppvuxen, ligger bara fem och en halv mil från hennes Vimmerby, så vi är båda smålänningar. Jag minns särskilt hur stolt jag blev en gång när hon sa att jag allt var en riktig Emil. Jag har den djupaste respekt för hennes verk och hoppas att vi kan göra något som hon hade kunnat vara stolt över, säger Björn Ulvaeus.
– Tänk att få vara med i publiken när Pippi går på cirkus, det är helt oemotståndligt! Pippi vill ju gärna vara med och leka och inte bara sitta på sin plats, så det här kommer bli jättekul. Vi är oerhört glada över den här möjligheten att dela med oss av den starka, självständiga, roliga och modiga Pippi i detta fenomenala sällskap. Det säger Olle Nyman, VD för Astrid Lindgren Aktiebolag.
– Att få göra cirkus på Cirkus är en dröm som går i uppfyllelse. Äntligen ska manegen få fyllas med cirkuskonster! Att få göra cirkus med Pippi, lekens och fantasins ständiga försvarare och mästarinna i att göra det omöjliga möjligt, känns som ett perfekt sätt att fira Cirkörs 25 år och Pippis 75 år. Just nu är vi mitt uppe i den lustfyllda men utmanande processen där kreatörsteamets olika konstformer möts, stöts och gnuggas mot varandra. Det säger Tilde Björfors och fortsätter:
– Vår ambition är att skapa något nytt tillsammans som ingen av oss hade kunnat tänka ut ensamma på våra kammare. Takhöjden på Cirkus ska nyttjas till fullo, både bildligt och fysiskt! Pippi inspirerar oss att våga vända upp och ner på våra olika perspektiv och vara modigare. /Reportaget fortsätter nedan/
Medarbetare i uppsättningen av "Pippi på Cirkus" under pressträffen den 15 november 2019 på Cirkus: Från vänster My Blomgren, Olle Nyman, Tilde Björfors, Björn Ulvaeus, Maria Blom, Magdalena Åberg, Ingmari Pagenkemper och Mikael Jernberg.
AUDITION OM ATT SPELA PIPPI LÅNGSTRUMP
"Pippi på Cirkus" får premiär på Cirkus fredagen den 26 juni 2020 och spelas hela sommaren. Biljetterna släpps måndagen den 25 november 2019.
Vem eller vilka som ska spela Pippi Långstrump i "Pippi på Cirkus" är ännu inte klart. En audition inom kort kan bli avgörande.
Pop House Sweden AB grundades år 2014 och bestod då av Pop House Hotel och ABBA The Museum. Sedan dess har koncernen vuxit med målet att bli en av världens främsta nöjesdestinationer. 2017 förvärvades Cirkus på Djurgården som ett led i detta. Sedan mars 2019 är även Hasselbacken en del av Pop House som inkluderar hotell, restaurang samt event- och konferensmöjligheter.
Astrid Lindgren Aktiebolag ägs av Astrid Lindgrens barn och barnbarn. Bolaget förvaltar alla rättigheter till Astrid Lindgrens verk. Uppdraget är att sprida och skydda Astrid Lindgrens författarskap i hela världen. I dagsläget är 17 personer anställda på företaget, de flesta är specialiserade på olika typer av rättighetsområden.
Cirkus Cirkör är en politiskt obunden ideell förening som grundades 1995 med målet att etablera nycirkuskonsten i Sverige, konstnärligt och pedagogiskt, samt att sätta Sverige på nycirkusens världskarta. Cirkus Cirkörs verksamhet rymmer föreställningar på turné i Sverige och i världen, kurser och pedagogiska program, gymnasieprogram i nycirkus samt event för företag och organisationer. /Reportaget fortsätter nedan/
Pop House Sweden förvärvade Cirkus år 2017. Cirkus är norra Europas största teaterscen med en teaterkapacitet på cirka 1 650 platser. Kapaciteten blir cirka 1 200 när parketten omvandlas till cirkusmanege.
Cirkus på Djurgårdsslätten 43–45 på Kungl Djurgården invigdes den 25 maj 1892 för att inhysa dåtidens stora cirkussällskap. Med åren har Cirkus blivit ett tillhåll för konserter, kongresser, TV-inspelningar och framförallt teater, musikaler och shower. Cirkus är numera norra Europas största privatteater. Den är en komplett anläggning med tre scener: Cirkus stora scen i historisk miljö med plats för 1 644 sittande gäster, hypermoderna nya Lilla Cirkus (före detta Skandiascenen) som tar upp till 800 personer i biosittning samt Cirkus Arena & Restaurang med mingelutrymmen för flera hundra gäster och en festvåning med plats för drygt 100 personer.
Den legendariska nöjesanläggningen Hasselbacken ligger granne med Cirkus på Djurgården i Stockholm. Hasselbackens hotell- och restaurangbyggnader har 113 hotellrum, restaurang, bar, relaxavdelning samt mötes- och eventlokaler för upp till 300 personer. Ägandet av Hasselbackens verksamhet gick tidigare i år, den 7 februari 2019, över från Scandic Hotels till Pop House där EQT-grundaren Conni Jonsson ("verklig huvudman") och Björn Ulvaeus är huvudägare. På fotot ses den vackra portalen upp till Hasselbacken. I bakgrunden skymtar trädgården med Bellmanstatyn, som tillkom den 16 augusti 1872. Skulptören heter Alfred Nyström och det var självaste August Strindberg som satt modell.
UTVIDGAT PLANOMRÅDE FÖR POP HOUSE, HASSELBACKEN OCH CIRKUS
Bara några timmar före pressträffen med Björn Ulvaeus om "Pippi på Cirkus" på förmiddagen den 15 november beslutade Stockholms stadsbyggnadsnämnd på sitt kvällsmöte den 14 november i ett ärende som berör företagsgruppen Pop House Sweden AB.
Ärendet heter, något byråkratiskt, "Redovsining av programsamråd och ställningstagande inför plansamråd för Konsthallen 15 m fl på Djurgården 2018-00710 (museiverksamhet, restaurang och hotellverksamhet)".
Stadsbyggnadsnämnden beslutade dels att godkänna redovisningen av programsamrådet, dels att ett detaljplaneförslag med ett utvidgat planområde upprättas.
Med anledning av de synpunkter som framkom under programsamrådet har projektet ändrat inriktning. Berörda byggnader ska nu bevaras och utvecklas interiört för en publik verksamhet i stället för att rivas och nybyggas.
Vidare ska nu planområdet utökas till att även innefatta fastigheten Hasselbacken 1 och Cirkus, för att utreda möjligheten att utveckla hotellverksamheten inom Hasselbacken.
Av en situationsplan för Hasselbacken i beslutsunderlaget finns förslag från Pop House på fyra markerade platser som kan byggas ut: 1) Tidigare platsen för Röda cafeet och Moriska paviljongen, 2) Tidigare platsen för Gubbhyllan (numera bilparkering), 3) Möjlig påbyggnad av Rotundan (ovanpå garaget) samt 4) Bättre koppling till Cirkus helst under jord (kan tolkas som önskad gångtunnel under Hazeliusbacken mellan hotellet/restaurangen (Hasselbacken) och teaterbyggnaderna Cirkus och Lilla Cirkus).
Nästa samråd om förslag i det utvidgade planområdet beräknas äga rum i november 2020.
Samtliga foton i reportaget togs den 15 november 2019 i anslutning till pressträffen.
Publicerat: 20 november 2019.
https://www.stockholmsvarjehanda.se/specialreportage.html


Abba duo to collaborate on Pippi Longstocking circus show
Abba lyricist Björn Ulvaeus, together with Circus Cirkör Artistic Director Tilde Björfors, (left) and screenwriter Maria Blom (right).
The songwriting duo behind the Swedish pop group Abba is collaborating on a new circus show based on Sweden's other great cultural export, Pippi Longstocking.
Abba lyricist Björn Ulvaeus and the Stockholm contemporary circus company he part owns, Cirkus Cirkör, on Friday announced 'Pippi at the Circus', a show that will combine song, dance and circus performance.
At a press conference, Ulvaeus said that the show would include many of the most loved characters created by the children's authort Astrid Lindgren, with auditions for the role of Pippi herself expected to take place within weeks.
"Mrs Prysselius (Prussiluskan) will of course play a role and the police officers Kling and Klang of course," Ulvaeus said, according to a re the Dagens Nyheter newspaper.
Ulvaeus said that his old songwriting partner Benny Andersson planned to adapt Cirkus Finemang, an instrumental he wrote for his Benny Andersson Orchestra, and would also contribute some other tunes from his back catalogue.
"There will definitely be some new songs as well," he promised.
The show would follow a different plot to Astrid Lindgren's existing circus story, 'Pippi goes to the Circus', Ulvaeus said, with screenwriter Maria Blom hired to write a new script.
Some of the characters from Lingdren's circus story, such as the strongman Starke Adolf (Strong Adolf) would make an appearance, however.
Two years ago, Ulvaeus bought Circus Cirkör and its premises on Djurgården, the Stockholm island housing museums, the Skansen zoo, and the Gröna Lund funfair.
He said he had developed the Pippi show as a way of using the circus space during the summer, when it has previously been closed.
https://www.thelocal.se/20191115/abba-duo-to-collaborate-on-pippi-longstocking-circus-show
https://cirkor.se/

----------------------------------------
Sommarens storsatsning: Ulvaeus gör Pippiföreställning på Cirkus
Profilbild Jan-Olov Andersson
av
Jan-Olov Andersson
I GÅR 08:25
NÖJE
Nyskriven Björn & Benny-musik och Astrid Lindgrens mest älskade hjältinna Pippi Långstrump.
”Pippi på Cirkus” är en blandning av musikal, cirkus och teater för hela familjen, som får premiär sommaren 2020.
– Det är ju fullständig galenskap att Cirkus, denna fina teater, står stängd över sommaren. Då tänkte vi: Vad känner alla svenska och utländska turister till? Jo, Astrid Lindgren, säger Björn Ulvaeus.
Han är förstås lite blygsam, Björn Ulvaeus, när han bara nämner Astrid Lindgren som dragplåster till sommarens storsatsning.
Han och Benny Andersson har ju som bekant skrivit ett stort antal låtar som en hel värld kan gnola på.
Och nu slår de sig samman. Björn Ulvaeus bolag Pop house Creative Productions, The Astrid Lindgren Company och Cirkus Cirkör.
– Det blir en föreställning för hela familjen, kanske en timme och en kvart lång, så att också små barn orkar med den. En slags blandning av musikal och cirkus, det är vad det är, säger Björn.
– Anledningen att det här händer över huvud taget är att när vi förvärvade Cirkus, tyckte jag det var fullständig galenskap att teatern står stängd över sommaren. Turisterna känner till Astrid Lindgrens namn. Vi funderade på att ha någon eller flera av hennes karaktärer, så småningom fastnade vi för Pippi.
Du har ett lite speciellt förhållande till Astrid Lindgren, eller hur?
– När jag var 21 eller något sådant, hade tidningen Allers en artikelserie där unga svenska artister fick önska sig att träffa någon då levande känd svensk.
(Björn sjöng och spelade då med Hootenanny Singers)
– Astrid, jag och tidningens journalist åt lunch på Cattelin i Gamla Stan. Det finns en bild som är så fin, jag knäböjer på trottoaren och överlämnar en ros till Astrid.
Sedan blev du också världsberömd…
– Vi träffades senare i olika sammanhang. Jag blev alldeles särskilt stolt när hon en gång sa ”du är nog en riktig Emil”.
Hur relevant är Pippi Långstrump i dag?
– Hon är väldigt sig själv, kompromisslös och stark och står för vad hon tycker och säger. Sådan verkar Greta Thunberg vara också. Hon har karaktärsdrag som Pippi, men är ingen kopia på något sätt.
Cirkus – och 15 personer på scen
Cirkusinslagen skapas och regisseras av Cirkus Cirkörs Tilde Björfors. Magdalena Åberg är scenograf och kostymdesigner. Och Maria Blom – känd för filmer som ”Masjävlar” och ”Hallåhallå” och många teateruppsättningar, står för regi av skådespelarna.
Hon, Björfors och Ulvaeus har tillsammans skapat historien om när Pippi, Tommy och Annika går på cirkus, träffar cirkusprinsessan Miss Carmencita, lindanserskan Elvira och världens starkaste man Starke Adolf. Prussiluskan och de inte helt smarta poliserna Kling & Klang finns också med, förstås.
– Det blir ungefär 15 personer på scenen, plus orkestern, säger Maria Blom.
Söker efter Pippi ”med ljus och lykta”
Någon Pippi har de ännu inte hittat. Det verkar inte heller solklart i vilken ålder hon ska vara. Tonåring, 20 eller 30, det kanske hänger på när de hittar rätt person som kan sjunga, agera och vara fysisk (för cirkusnumren).
Björn Ulvaeus säger:
– Vi letar med ljus och lykta. Man kanske hittar henne i cirkusvärlden eller i musikalvärlden. Vi kommer nog att känna igen henne när vi ser henne.
Får vi höra ny Björn & Benny-musik i föreställningen?
– Benny har ju under åren spelat in ett antal instrumentala låtar som råkar vara väldigt cirkusinspirerade. Jag fick skriva nya texter till dem. Och så har vi skrivit en ny låt också.
Det blir även musik av andra kompositörer.
”Pippi på Cirkus” har premiär fredag 26 juni 2020.
https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/K3XV87/sommarens-storsatsning-ulvaeus-gor-pippiforestallning-pa-cirkus
more info: https://www.astridlindgren.com/sv
“Quiero escribir para un público que pueda crear milagros. Los niños crean milagros mientras leen ".
De 'Por lo tanto, los niños necesitan libros', el discurso de agradecimiento Astrid Lindgren celebrado en abril de 1958 al recibir el Premio Hans Christian Andersen.
-------------------------------------------------
UPDATE
ABBA’s Bjorn Ulvaeus Produces Circus Musical with Cirkus Cirkör Based On PIPPI LONGSTOCKING
November 16, 2019 CircusTalk
Pop House Productions and the Astrid Lindgren Company are celebrating Pippi Longstocking’s 75th anniversary in the summer of 2020 with a fun, musical circus show in collaboration with Cirkus Cirkör – PIPPI AT CIRKUS. Björn Ulvaeus is the executive producer and responsible for the show’s lyrics to previously released instrumental music by Benny Andersson among others. The music will be performed live by a ‘flying’ circus orchestra. Cirkus Cirkör’s founder, director and artistic director Tilde Björfors is the circus director and alongside her is Maria Blom, director and playwright, who is responsible for directing the actors. Together with Björn Ulvaeus, Maria Blom and Tilde Björfors have written the show’s script, which is based on Astrid Lindgren’s story of when Pippi, Tommy and Annika went to the circus and met the circus princess Miss Carmencita, the line dancer Elvira and the world’s strongest man Starke Adolf. Magdalena Åberg is responsible for the stage design and costume design.
From left: My Blomgren, Olle Nyman, Tilde Björfors, Björn Ulvaeus, Maria Blom, Magdalena Åberg, Ingmari Pagenkemper, Mikael Jernberg. Photo: Ivanda Silva for Zap PR
“I had the privilege of meeting Astrid several times and her calm, confident radiance with a bright glitter in her eyes always made a deep impression on me. Västervik, where I grew up, is only 55 kilometres from her Vimmerby, so we are both Smålanders. I especially remember how proud I was when she said that I was ‘a real Emil’. I have the deepest respect for her work and hope we can present something she would have been proud of,” says Björn Ulvaeus, Executive Producer.
“Imagine being in the audience when Pippi goes to the circus; it’s totally irresistible! Pippi wants to play and not just sit in her place, so this will be great fun. We are extremely excited about this opportunity to share the strong, independent, fun and brave Pippi with this amazing company,” says Olle Nyman, CEO The Astrid Lindgren Company.
“To present a circus performance at Cirkus is a dream come true. At last, the circus ring will be filled with circus acts! Being able to present a circus with Pippi, the constant defender of play and fantasy and the champion of making the impossible possible, feels like a perfect way to celebrate Cirkör’s 25 years and Pippi’s 75 years! Right now we are in the midst of a fun-filled but challenging process where the different art forms of the creative team meet, bump and rub against each other. Our aim is to create something new together that none of us could have imagined alone in our rooms. The full ceiling height of Cirkus will be used, both figuratively and physically! Pippi inspires us to dare to turn our different perspectives upside down and be more courageous,” says Tilde Björfors, Cirkus Cirkör’s founder, director and artistic director.
PIPPI AT CIRKUS has its premiere at Cirkus, Sweden’s largest dinner show arena, on Friday 26 June 2020 and will run throughout the summer.
https://circustalk.com/news/a-magnificent-musical-circus-show-based-on-astrid-lindgrens-story-by-cirkus-cirkor
-------------------------------------------------------------------
Bjorn talked about character Pippi Longstocking
at press conference on Nov 15th, 2019

-----------------------------------
Update
Björn Ulvaeus och Cirkus Cirkör
satsar på Astrid Lindgrens Pippi
Pop House vill koppla ihop sig
med Hasselbacken och Cirkus
Låtskrivaren och entreprenören Björn Ulvaeus, delägare i Pop House Sweden AB, berättar i videon om sina kontakter med barnboksförfattaren Astrid Lindgren. Detta efter att Ingmari Pagenkemper (till höger), VD för Cirkus Arena och Restaurang på Djurgården Aktiebolag, hade hälsat välkommen till pressuppbådet. I videon medverkar även Olle Nyman, VD för Astrid Lindgren Aktiebolag. Pressträffen leddes av Stephanie G Bonn, Zap PR.
På en stor internationell pressträff under förmiddagen den 15 november 2019 på Cirkus i Stockholm meddelade Björn Ulvaeus att det kommer att bli en musikalisk cirkusföreställning där under sommaren 2020. Pop House Productions och Astrid Lindgren Aktiebolag firar då Pippi Långstrumps 75-årsjubileum genom att sätta upp en storslagen scenföreställning i samarbete med Cirkus Cirkör.
Föreställningen heter "Pippi på Cirkus" och baseras på Astrid Lindgrens berättelse om världens starkaste flicka. Huvudansvariga är Tilde Björfors (regissör och konstnärlig ledare för Cirkus Cirkör), Maria Blom (regissör, dramatiker och manusförfattare), Magdalena Åberg (scenograf och kostymdesigner) och Björn Ulvaeus (exekutiv producent).
Björn Ulvaeus ansvarar även för föreställningens sångtexter till melodier av bland andra Sister Luc-Gabrielle och Vasilij Solovjov-Sedoj samt tidigare utgiven instrumentalmusik av Benny Andersson. Musiken kommer att framföras live av en flygande cirkusorkester.
För cirkusregi står Cirkus Cirkörs grundare, regissör och konstnärliga ledare Tilde Björfors. Vid sin sida har hon Maria Blom, regissör och dramatiker, som ansvarar för föreställningens personregi.
Tillsammans med Björn Ulvaeus har Maria Blom och Tilde Björfors skrivit föreställningens manus, som är baserat på Astrid Lindgrens berättelse om när Pippi, Tommy och Annika gick på cirkus och träffade cirkusprinsessan Miss Carmencita, lindanserskan Elvira och världens starkaste man Starke Adolf.
TRE UTTALANDEN
– Jag hade förmånen att få träffa Astrid ganska många gånger. Hennes lugna, trygga utstrålning med ett roat glitter i ögonen gjorde alltid ett djupt intryck på mig. Västervik, där jag är uppvuxen, ligger bara fem och en halv mil från hennes Vimmerby, så vi är båda smålänningar. Jag minns särskilt hur stolt jag blev en gång när hon sa att jag allt var en riktig Emil. Jag har den djupaste respekt för hennes verk och hoppas att vi kan göra något som hon hade kunnat vara stolt över, säger Björn Ulvaeus.
– Tänk att få vara med i publiken när Pippi går på cirkus, det är helt oemotståndligt! Pippi vill ju gärna vara med och leka och inte bara sitta på sin plats, så det här kommer bli jättekul. Vi är oerhört glada över den här möjligheten att dela med oss av den starka, självständiga, roliga och modiga Pippi i detta fenomenala sällskap. Det säger Olle Nyman, VD för Astrid Lindgren Aktiebolag.
– Att få göra cirkus på Cirkus är en dröm som går i uppfyllelse. Äntligen ska manegen få fyllas med cirkuskonster! Att få göra cirkus med Pippi, lekens och fantasins ständiga försvarare och mästarinna i att göra det omöjliga möjligt, känns som ett perfekt sätt att fira Cirkörs 25 år och Pippis 75 år. Just nu är vi mitt uppe i den lustfyllda men utmanande processen där kreatörsteamets olika konstformer möts, stöts och gnuggas mot varandra. Det säger Tilde Björfors och fortsätter:
– Vår ambition är att skapa något nytt tillsammans som ingen av oss hade kunnat tänka ut ensamma på våra kammare. Takhöjden på Cirkus ska nyttjas till fullo, både bildligt och fysiskt! Pippi inspirerar oss att våga vända upp och ner på våra olika perspektiv och vara modigare. /Reportaget fortsätter nedan/
Medarbetare i uppsättningen av "Pippi på Cirkus" under pressträffen den 15 november 2019 på Cirkus: Från vänster My Blomgren, Olle Nyman, Tilde Björfors, Björn Ulvaeus, Maria Blom, Magdalena Åberg, Ingmari Pagenkemper och Mikael Jernberg.
AUDITION OM ATT SPELA PIPPI LÅNGSTRUMP
"Pippi på Cirkus" får premiär på Cirkus fredagen den 26 juni 2020 och spelas hela sommaren. Biljetterna släpps måndagen den 25 november 2019.
Vem eller vilka som ska spela Pippi Långstrump i "Pippi på Cirkus" är ännu inte klart. En audition inom kort kan bli avgörande.
Pop House Sweden AB grundades år 2014 och bestod då av Pop House Hotel och ABBA The Museum. Sedan dess har koncernen vuxit med målet att bli en av världens främsta nöjesdestinationer. 2017 förvärvades Cirkus på Djurgården som ett led i detta. Sedan mars 2019 är även Hasselbacken en del av Pop House som inkluderar hotell, restaurang samt event- och konferensmöjligheter.
Astrid Lindgren Aktiebolag ägs av Astrid Lindgrens barn och barnbarn. Bolaget förvaltar alla rättigheter till Astrid Lindgrens verk. Uppdraget är att sprida och skydda Astrid Lindgrens författarskap i hela världen. I dagsläget är 17 personer anställda på företaget, de flesta är specialiserade på olika typer av rättighetsområden.
Cirkus Cirkör är en politiskt obunden ideell förening som grundades 1995 med målet att etablera nycirkuskonsten i Sverige, konstnärligt och pedagogiskt, samt att sätta Sverige på nycirkusens världskarta. Cirkus Cirkörs verksamhet rymmer föreställningar på turné i Sverige och i världen, kurser och pedagogiska program, gymnasieprogram i nycirkus samt event för företag och organisationer. /Reportaget fortsätter nedan/
Pop House Sweden förvärvade Cirkus år 2017. Cirkus är norra Europas största teaterscen med en teaterkapacitet på cirka 1 650 platser. Kapaciteten blir cirka 1 200 när parketten omvandlas till cirkusmanege.
Cirkus på Djurgårdsslätten 43–45 på Kungl Djurgården invigdes den 25 maj 1892 för att inhysa dåtidens stora cirkussällskap. Med åren har Cirkus blivit ett tillhåll för konserter, kongresser, TV-inspelningar och framförallt teater, musikaler och shower. Cirkus är numera norra Europas största privatteater. Den är en komplett anläggning med tre scener: Cirkus stora scen i historisk miljö med plats för 1 644 sittande gäster, hypermoderna nya Lilla Cirkus (före detta Skandiascenen) som tar upp till 800 personer i biosittning samt Cirkus Arena & Restaurang med mingelutrymmen för flera hundra gäster och en festvåning med plats för drygt 100 personer.
Den legendariska nöjesanläggningen Hasselbacken ligger granne med Cirkus på Djurgården i Stockholm. Hasselbackens hotell- och restaurangbyggnader har 113 hotellrum, restaurang, bar, relaxavdelning samt mötes- och eventlokaler för upp till 300 personer. Ägandet av Hasselbackens verksamhet gick tidigare i år, den 7 februari 2019, över från Scandic Hotels till Pop House där EQT-grundaren Conni Jonsson ("verklig huvudman") och Björn Ulvaeus är huvudägare. På fotot ses den vackra portalen upp till Hasselbacken. I bakgrunden skymtar trädgården med Bellmanstatyn, som tillkom den 16 augusti 1872. Skulptören heter Alfred Nyström och det var självaste August Strindberg som satt modell.
UTVIDGAT PLANOMRÅDE FÖR POP HOUSE, HASSELBACKEN OCH CIRKUS
Bara några timmar före pressträffen med Björn Ulvaeus om "Pippi på Cirkus" på förmiddagen den 15 november beslutade Stockholms stadsbyggnadsnämnd på sitt kvällsmöte den 14 november i ett ärende som berör företagsgruppen Pop House Sweden AB.
Ärendet heter, något byråkratiskt, "Redovsining av programsamråd och ställningstagande inför plansamråd för Konsthallen 15 m fl på Djurgården 2018-00710 (museiverksamhet, restaurang och hotellverksamhet)".
Stadsbyggnadsnämnden beslutade dels att godkänna redovisningen av programsamrådet, dels att ett detaljplaneförslag med ett utvidgat planområde upprättas.
Med anledning av de synpunkter som framkom under programsamrådet har projektet ändrat inriktning. Berörda byggnader ska nu bevaras och utvecklas interiört för en publik verksamhet i stället för att rivas och nybyggas.
Vidare ska nu planområdet utökas till att även innefatta fastigheten Hasselbacken 1 och Cirkus, för att utreda möjligheten att utveckla hotellverksamheten inom Hasselbacken.
Av en situationsplan för Hasselbacken i beslutsunderlaget finns förslag från Pop House på fyra markerade platser som kan byggas ut: 1) Tidigare platsen för Röda cafeet och Moriska paviljongen, 2) Tidigare platsen för Gubbhyllan (numera bilparkering), 3) Möjlig påbyggnad av Rotundan (ovanpå garaget) samt 4) Bättre koppling till Cirkus helst under jord (kan tolkas som önskad gångtunnel under Hazeliusbacken mellan hotellet/restaurangen (Hasselbacken) och teaterbyggnaderna Cirkus och Lilla Cirkus).
Nästa samråd om förslag i det utvidgade planområdet beräknas äga rum i november 2020.
Samtliga foton i reportaget togs den 15 november 2019 i anslutning till pressträffen.
Publicerat: 20 november 2019.
https://www.stockholmsvarjehanda.se/specialreportage.html
Happy Birthday Frida!

Frida celebrated her 34th birthday on the day of ABBA's concert in Dublin on 15 November 1979. After Frida introduces Tomas Ledin to sing 'Not Bad At All', Tomas leads the audience to sing Happy Birthday before dedicating his song to Frida.
https://www.youtube.com/watch?v=Q7IEg8W5B5E
jueves, 14 de noviembre de 2019
Björn Ulvaeus wants to recreate the great days of the Hasselbacken
Björn Ulvaeus wants to recreate the great days of the Hasselbacken


Björn Ulvaeus vill återskapa Hasselbackens storhetsdagar
Publicerad 19 november 2019, kl. 17:01
Pop House-gruppen, med Björn Ulvaeus och Conni Jonsson i spetsen, har köpt upp både Hotell Hasselbackens verksamhet och fastighet.
Nu avslöjar Abba-stjärnan sina planer för Djurgården som nöjesdestination.
– Vi vill bidra till att göra Djurgården till en av världens främsta destinationer för musik, kultur och hotellupplevelser, säger Björn Ulvaeus, en av Pop House-gruppens huvudägare, i en kommentar.
Efter en rekommendation från staden ska man nu lägga krut på Hasselbacken.
Från Bellmans dagar, ända fram till 1970-talet var det ett av Stockholms mest välbesökta nöjesetablissemang. Under glansdagarna fanns bland annat Moriska paviljongen, en kringbyggd terrass och musikscen nedanför Hasselbackens huvudbyggnad.
Nu vill Pop House-gruppen återskapa Hasselbackens storhetstid.
– Att få Hasselbacken att leva som nöjesdestination igen är en stor pusselbit i utvecklingen och förvaltningen av Djurgårdens kulturarv. Vi stolta över att vara en del av Djurgårdens utveckling, säger Björn Ulvaeus.
Förhoppningen är att nya Hasselbacken tillsammans med Cirkus, Pop House Hotel och Abba The Museum ska locka besökare till Djurgården året runt.
-----------------------
Björn Ulvaeus quiere recrear los grandes días de Hasselbacken
.
Ahora, el grupo Pop House quiere recrear el apogeo de Hasselbacken. Imagen de prensa: Karin Bernhardsson
Publicado el 19 de noviembre de 2019 a las 17:01
El grupo Pop House, con Björn Ulvaeus y Conni Jonsson a la vanguardia, compró tanto las operaciones como la propiedad del Hotel Hasselbacken.
Ahora, la estrella de Abba está revelando sus planes para Djurgården como destino de entretenimiento.
- Queremos ayudar a que Djurgården sea uno de los principales destinos mundiales de música, cultura y experiencias hoteleras, dice Björn Ulvaeus, uno de los principales propietarios del grupo Pop House, en un comentario.
Desde los días de Bellman, hasta la década de 1970, fue uno de los establecimientos de entretenimiento más visitados de Estocolmo. Durante el apogeo, había, entre otras cosas, el Pabellón de los Moros, una terraza cerrada y la escena musical debajo del edificio principal de Hasselbacken.
Ahora, el grupo Pop House quiere recrear el apogeo de Hasselbacken.
- Hacer que Hasselbacken vuelva a vivir como destino de entretenimiento es una gran pieza del rompecabezas en el desarrollo y la gestión del patrimonio cultural de Djurgården. Estamos orgullosos de ser parte del desarrollo de Djurgården ”, dice Björn Ulvaeus.
La esperanza es que el nuevo Hasselbacken junto con Cirkus, Pop House Hotel y Abba The Museum atraigan visitantes a Djurgården durante todo el año.
https://alltomstockholm.se/restaurangbar/krog/aterskapa-hasselbackens-storhetsdagar/


Björn Ulvaeus vill återskapa Hasselbackens storhetsdagar
Publicerad 19 november 2019, kl. 17:01
Pop House-gruppen, med Björn Ulvaeus och Conni Jonsson i spetsen, har köpt upp både Hotell Hasselbackens verksamhet och fastighet.
Nu avslöjar Abba-stjärnan sina planer för Djurgården som nöjesdestination.
– Vi vill bidra till att göra Djurgården till en av världens främsta destinationer för musik, kultur och hotellupplevelser, säger Björn Ulvaeus, en av Pop House-gruppens huvudägare, i en kommentar.
Efter en rekommendation från staden ska man nu lägga krut på Hasselbacken.
Från Bellmans dagar, ända fram till 1970-talet var det ett av Stockholms mest välbesökta nöjesetablissemang. Under glansdagarna fanns bland annat Moriska paviljongen, en kringbyggd terrass och musikscen nedanför Hasselbackens huvudbyggnad.
Nu vill Pop House-gruppen återskapa Hasselbackens storhetstid.
– Att få Hasselbacken att leva som nöjesdestination igen är en stor pusselbit i utvecklingen och förvaltningen av Djurgårdens kulturarv. Vi stolta över att vara en del av Djurgårdens utveckling, säger Björn Ulvaeus.
Förhoppningen är att nya Hasselbacken tillsammans med Cirkus, Pop House Hotel och Abba The Museum ska locka besökare till Djurgården året runt.
-----------------------
Björn Ulvaeus quiere recrear los grandes días de Hasselbacken
.
Ahora, el grupo Pop House quiere recrear el apogeo de Hasselbacken. Imagen de prensa: Karin Bernhardsson
Publicado el 19 de noviembre de 2019 a las 17:01
El grupo Pop House, con Björn Ulvaeus y Conni Jonsson a la vanguardia, compró tanto las operaciones como la propiedad del Hotel Hasselbacken.
Ahora, la estrella de Abba está revelando sus planes para Djurgården como destino de entretenimiento.
- Queremos ayudar a que Djurgården sea uno de los principales destinos mundiales de música, cultura y experiencias hoteleras, dice Björn Ulvaeus, uno de los principales propietarios del grupo Pop House, en un comentario.
Desde los días de Bellman, hasta la década de 1970, fue uno de los establecimientos de entretenimiento más visitados de Estocolmo. Durante el apogeo, había, entre otras cosas, el Pabellón de los Moros, una terraza cerrada y la escena musical debajo del edificio principal de Hasselbacken.
Ahora, el grupo Pop House quiere recrear el apogeo de Hasselbacken.
- Hacer que Hasselbacken vuelva a vivir como destino de entretenimiento es una gran pieza del rompecabezas en el desarrollo y la gestión del patrimonio cultural de Djurgården. Estamos orgullosos de ser parte del desarrollo de Djurgården ”, dice Björn Ulvaeus.
La esperanza es que el nuevo Hasselbacken junto con Cirkus, Pop House Hotel y Abba The Museum atraigan visitantes a Djurgården durante todo el año.
https://alltomstockholm.se/restaurangbar/krog/aterskapa-hasselbackens-storhetsdagar/
jueves, 7 de noviembre de 2019
Suscribirse a:
Entradas (Atom)
ABBAregistro News and more...
ABBA Voyage
1974
2022
All photos of Instagram
- Instagram (99)
- instagram 2023 (26)
- instagram 2024 (21)
Stockholm
Björn at Stockholm
Etiquetas
2025